Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Brandwerendheidsproeven Brakel® Brandwerende systemen

« Terug

Glasdaken moeten meestal voldoen aan de eisen die gelden voor een hoofdcompartiment of een vluchtroute. In Europa zijn de volgende brandwerende classificaties van kracht volgens NEN-EN 357:2005.

R = stabiliteit

Dit is in feite geen brandwerende klasse, de constructie moet enkel blijven staan in een situatie van brand.

E = stabiliteit; rookwerende klasse

De constructie beschermt tegen brandoverslag en -doorslag en het doordringen van aanzienlijke hoeveelheden gas aan de niet-brandzijde. Hiermee blijft enkel de brand binnen het compartiment. Brandoverslag kan plaatsvinden door warmtestraling naar objecten aan de niet-brand-zijde van de ruit, wanneer deze binnen 1.5 meter van de ruit staan.

EW = stabiliteit en stralingsbeperking; brandwerende klasse

Meer nog dan stabiliteit biedt de constructie een dusdanige bescherming dat warmtestraling aan de niet-brandzijde gedurende een bepaalde tijd (30-60-90-120 minuten) onder de waarde van 15 kW/m² blijft.
Onder deze waarde blijft de stralingswarmte aan de niet-brand-zijde van de constructie dermate laag, dat objecten aan deze zijde binnen 1,5 meter van de constructie staan niet spontaan ontbranden. Hiermee blijft de brand dus binnen de geteste tijdspanne binnen het brandcompartiment.

EI = stabiliteit en temperatuurisolatie; brandwerende klasse met verhoogde brandveiligheid

Naast stabiliteit zorgt de constructie ervoor dat de temperatuur van de niet-brandzijde gedurende de ontwerptijd niet stijgt boven de 140ºC gemiddeld over de totale oppervlakte met een maximale piek van 180ºC op een bepaald punt. Dit is de zwaarste brandwerende eis. Hierbij blijft de warmtestraling naar de niet-brand-zijde dermate beperkt dat mensen langs de ruit kunnen lopen (binnen 1.5 meter), zonder zich te verwonden.

Op de brandwerende glasconstructies van Brakel zijn brandwerendheidstesten uitgevoerd. Klik hier een overzicht. Binnenkort vindt er een voorproef plaats waarbij een Brakel profiel getest wordt op 60EI.

Delen: