Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Europese Centrale Bank Frankfurt vervolg

« Terug

Nieuw hoofdkwartier Europese Centrale Bank in Frankfurt

De Europese Centrale Bank (ECB) bouwt tot 2014 aan haar nieuwe hoofdkwartier op het terrein van de voormalige groothandelsmarkt (Großmarkthalle) in Frankfurt am Main. Het bestaande gebouw wordt deels afgebroken, deels gerenoveerd en uitgebreid met nieuwbouw. Het Weense architectenbureau Coop Himmelb(l)au tekende voor het ontwerp. Internationaal opererende Chinese gevelbouwer Yuanda vroeg Brakel Atmos onder meer de 60 minuten brandwerende glasconstructie, 51 esthetische uitzetramen en ventilatieluiken ten behoeve van rookafvoer voor haar rekening te nemen.

Glazen dak 60 minuten brandwerend
Een glazen lichtstraat in de vorm van een lessenaar - met een afmeting van 31 x 2 meter -vormt de transparante overgang tussen twee gebouwen. Deze moet vanwege het gevaar van brandoverslag 60 minuten brandwerend EW worden uitgevoerd. Speciale eigenschap van deze constructie is dat de onderste ruit de brandwerendheid verzorgt. Hierdoor bestond de mogelijkheid de bovenste ruit in vrijwel elke gewenst glastype kon worden uitgevoerd.

Gecoate beglazing met lage U-waarde 1,1
Bij de ECB bank is daarbij – vanwege zonwering - gekozen voor een gecoate ruit met bolletjesprint waarvan de LTA-waarde 50% en ZTA-waarde 27% is. De totale dikte van de beglazing is 54 mm, de U-waarde 1,1 W/m²K is.

Modulaire bouw, snelle montage
Het brandwerende glasdak wordt inclusief staalconstructie modulair opgebouwd en in z‘n totaliteit met een kraan gehesen zodat de montage snel en efficiënt kan verlopen.

Installaties toegankelijk via uitzetramen
In het gerenoveerde glasdak van het nieuwe hoofdkwartier realiseert Brakel Atmos daarnaast 51 esthetische Ventria uitzetramen die monteurs op een veilige manier toegang moeten geven tot installaties die gesitueerd zijn onder het glazen dak.

Uitzetramen voor ventilatie en RWA
Tot slot verzorgt Brakel Atmos ook de uitzetramen die in de bestaande daken geïntegreerd worden voor dagelijkse natuurlijke ventilatie en rookafvoer bij brand.

Lees hier het artikel in PDF

Delen: