Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Compartimentering beperkt verspreiding van rook en brand

Het is in de regelgeving vastgelegd dat panden opgedeeld dienen te zijn in brandcompartimenten en rookcompartimenten. Waarom? Door brandcompartimentering en rookcompartimentering realiseer je gebouweenheden die kleiner zijn. Rook en brand verspreidt zich dan minder snel of niet door het hele gebouw.
Compartimentering maakt daarbij brandbestrijding gemakkelijker. De brandweer kan zich immers concentreren op een kleiner gebied.

Doelen compartimentering

Het belangrijkste doel van rookcompartimenering en rookcompartimentering is het creëren van rookvrije zones zodat mensen veilig uit een gebouw kunnen komen. Compartimentering zorgt er daarnaast voor dat de schade aan producten en panden zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Compartimentering vroeg in ontwerp

Vaak vragen gebouwen om een open gebouwstructuur. In winkelcentra, productiebedrijven, op stations en luchthavens is de vraag naar open ruimten
bijvoorbeeld groot. Het is dan ook essentieel om vroeg in het ontwerp na
te denken over de manier van compartimentering.

Brakel Atmos staat u graag met raad en daad bij als het gaat om het slim omgaan met compartimentering. Maak hiervoor vrijblijvend een afspraak.

Manieren van compartimentering

Compartimentering is op verschillende manieren mogelijk, te weten middels:
- vaste, bouwkundige voorzieningen
- beweegbare compartimentering
- brandwerende glasconstructies

Vaste compartimentering

In gebouwen waarin vaste compartimentering een goede oplossing biedt voor rookcompartering en brandcompartimentering past Brakel Atmos vaste rookschermen toe. Lees hier meer over de vaste rookschermen van Brakel Atmos.

Beweegbare compartimentering: open en esthetisch

Beweegbare compartimentering – zowel rookcompartimentering als brandcompartimentering – vindt echter steeds vaker plaats. Met name in publieke gebouwen en in de industrie waar men vaak niet zit
te wachten op zichtbare, vaste rook- en brandscheidingen omdat deze
obstakels vormen in de dagelijkse praktijk. Beweegbare compartimentering – in de vorm van rookschermen en brandschermen - verdient hier óók de voorkeur vanwege esthetische aspecten.

Rookschermen

Brakel Atmos past vaak actieve, oprolbare rookschermen toe voor het
opdeling van een gebouw in rookcompartimenten. Kijk hier voor meer
informatie over het Brakel® Smokestop rookscherm.

Brandschermen

Voor brandcompartimentering past Brakel Atmos vaak het Brakel® Firestop brandscherm toe. Kijk hier voor meer informatie over het Brakel® Firestop brandscherm.

Brandwerende glasconstructies

Brandwerende glasconstructie zorgen ervoor dat brand niet via glazen daken of glazen gevels overslaat naar naastgelegen ruimten. Brakel Atmos beschikt over brandwerende glasconstructies in 30 en 60 minuten brandwerende uitvoeringen. Bekijk de brandwerende glasconstructies van Brakel Atmos hier.

Referentie projecten compartimentering

Brakel Atmos adviseerde en realiseerde gedurende de afgelopen decennia legio projecten waarin compartimentering is toegepast. Hier vindt u een
projectieselectie m.b.t: 
- vaste rookschermen
- beweegbare rookschermen
- beweegbare brandschermen
- brandwerende glasconstructies

Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika