Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Ontruimingsinstallaties

« Terug

Een ontruimingsalarminstallatie heeft als doel om bij brand, een bomalarm of andere calamiteit een snelle en ordelijke ontruiming van een gebouw(deel) mogelijk te maken. Het ontruimingsalarm kan aan iedereen in een gebouw worden gegeven door toonsignalen en/of gesproken woord. Tevens kan een ontruimingsalarm aan geselecteerde gebruikers van het gebouw gegeven worden door stil alarm. Bij de keuze van een stil of luid alarm (of een combinatie ervan) laat Brakel Atmos zich op de eerste plaats leiden door hetgeen in de NEN 2575 is bepaald. De ontruimingsinstallaties zijn onder te verdelen in:

Ontruimingstype A installatie

Een ontruimingsinstallatie type A, met gesproken woord, die voldoet aan de NEN 2575, is één van de veiligste oplossingen voor een gecontroleerde ontruiming.
De hoogste prioriteit bij een alarmsituatie is dat iedereen in veiligheid gebracht wordt, snel en zonder paniek. Mensen reageren sneller op een gesproken boodschap en kunnen dankzij de gesproken instructies beter weggeleid worden van het gevaar.Download productblad: Ontruiming type A

 

Ontruimingstype B installatie

Een type B-installatie wordt ontworpen als een ontruimingsalarminstallatie die in een brandmeldinstallatie is geïntegreerd, of met een brandmeldinstallatie is gecombineerd.

 

Een stil alarm

Bij een stil alarm worden bepaalde groepen mensen gealarmeerd waardoor gerichte acties kunnen worden ondernomen zonder dat dit tot panieksituaties leidt.
Afhankelijk van de toepassing en de situatie binnen het ontruimingsgebied, kunnen de volgende installatievormen van een stil ontruimingsalarm worden toegepast:

  • stil alarm met attentiepanelen op geselecteerde plaatsen;
  • stil alarm met gesproken codeberichten via een geluidsinstallatie;
  • stil alarm met een personenzoekinstallatie.
Delen: