Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

RWA installatie als gelijkwaardigheidsoplossing

« Terug

Een rook- en warmteafvoerinstallatie (RWA installatie) heeft als doel om - in geval van een brand - rook en warmte doeltreffend uit een object af te voeren. Dit creëert een rookvrije zone zodat mensen het gebouw (of een bepaalde ruimte) veilig kunnen verlaten. Daarnaast verbetert dit de condities voor een offensieve brandweerinzet (binnenaanval).

Gelijkwaardigheid

Een RWA installatie werkt op basis van natuurlijke thermiek, waarbij hete rook- en verbrandingsgassen opstijgen vanaf de brandhaard en via het dak naar buiten worden afgevoerd. Dit terwijl op een lager niveau (onder de rooklaag) koude buitenlucht wordt toegevoerd. RWA installaties worden in de regel toegepast als gelijkwaardigheidoplossing bij het overschrijden van de maximaal toegestane loopafstanden en/of brandcompartiment-groottes uit het Bouwbesluit 2012.

Vluchtwegbeveiliging

RWA installaties worden veelal ingezet voor het realiseren van een veilige (rookvrije) ontvluchting in een gebouw(deel). Het betreft hier met name panden zoals woon(zorg)complexen, ziekenhuizen, scholen, musea, kantoren met een atrium, beursgebouwen, stations en industriegebouwen. Wat betreft industriegebouwen is een RWA installatie met name geschikt in productieomgevingen.

Ondersteuning offensieve inzet brandweer (binnenaanval)

De toepassing van een RWA installatie vergroot de kans op een succesvolle binnenaanval van de brandweer aanzienlijk. Dit om de volgende redenen:

  • Door het creëren van een rookvrije zone kan de brandweer een betere en snellere afweging maken van de risico‘s om een binnenaanval uit te gaan voeren. Er is namelijk een betere inschatting te maken van de brandgrootte en -locatie, aangezien niet de gehele ruimte onder de rook staat. Onnodige tijdverspilling wordt hierdoor voorkomen, wat erg belangrijk is in een situatie waar iedere minuut telt.
  • Het ontstaan van een flash-over wordt voorkomen dan wel tot een minimum beperkt, aangezien de temperatuur van de rooklaag onder het dak ruimschoots onder de kritische temperatuur voor het kunnen optreden van een flash-over zal blijven.
  • Het risico tot een rookgasexplosie wordt voorkomen dan wel tot een minimum beperkt, doordat er minder ophoping is van onverbrande rookgassen onder het dak.
  • Voorkomen/uitstellen van brandoverslag naar naastgelegen panden, omdat de RWA installatie zorgt voor lagere temperaturen binnen het brandcompartiment. Dit door afvoer van warmte waardoor de brandscheidingen langer in stand blijven.

Meer ontwerpvrijheid gebouw

Toepassing van een RWA installatie in bijvoorbeeld een atrium, resulteert doorgaans in een reductie van het aantal brand- en rookscheidingen en/of vluchttrappenhuizen. In bepaalde situaties kan ook de brandwerendheidseis van de noodzakelijke brandscheidingen worden verlaagd van 60 naar 30 minuten. RWA draagt dus bij aan meer ontwerpvrijheid voor de architect/ontwikkelaar.

RWA nuttig voor dagelijkse ventilatie

Gelukkig hoeft een RWA installatie niet vaak ‘in actie te komen‘. De aanwezigheid van een RWA installatie is echter in de praktijk dagelijks nuttig. Een RWA installatie zorgt er namelijk op een milieuvriendelijke, natuurlijke manier - op basis van thermiek - voor dat warme lucht uit een gebouw wordt afgevoerd waardoor er een prettig binnenklimaat ontstaat. Hiermee worden dus twee vliegen in één klap geslagen: en een prettig klimaat én een veilige situatie.

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika