Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Glazen Boerderij: puzzel van 1.000 verschillende stukjes

« Terug

Een sterk staaltje detaillering

Download hier het volledige artikel

De Glazen Boerderij op de Markt in Schijndel is een spraakmakend ontwerp van Winy Maas van MVRDV. De buitenschil van ‘de boerderij‘ is opgebouwd uit een glasconstructie op maat. Hierop zijn zo‘n 1.000 uniek geprinte ruiten gemonteerd, die samen een oppervlak van 1.700 m2 beslaan. Zo‘n bijzonder gebouw realiseer je niet zomaar, zegt Jan van den Brand eigenaar Van den Brand Vastgoed & Ontwikkeling: "Dat doe je samen met een partij die de expertise heeft."

Het stond architect Winy Maas helder voor ogen: "Een boerderij helemaal van glas, waarmee je, of je nu binnen of buiten bent, constant in contact staat. Dankzij de nieuwe printtechniek was dit te realiseren. Tegelijkertijd wilden we het uitzicht regelen, het zonlicht dimmen en de boerderij transparant maken. In de detaillering moesten we daarom heel ver gaan. Geen lijstjes aan de buitenkant; één vlakke plaat moest het worden."

Glazen schil was een uitdaging

Voor Brakel Atmos, betekende dit een enorme uitdaging. Brakel Atmos engineerde de glasconstructie en monteerde de glazen buitenschil, inclusief panelen, deuren en glazen schoorstenen. Met het oog op waterdichtheid, energiezuinigheid en transparantie werd gekozen voor structurele beglazing met uitstekende isolerende eigenschappen. AGC Mirodam (B) bracht met een moderne emailtechniek op de ruiten de prints aan die samen het beeld van de traditionele boerderij oproepen. Daarnaast realiseerde Brakel Atmos de brandwerende panelen, structureel verlijmde glazen deuren, gevel- en dakroosters en uitzetramen. Alle niet-glazen delen zijn voorzien van stroken glas. Zelfs de schoorsteen is van glas.

Zorgvuldige afstemming

Elk detail was cruciaal. Over de detaillering werd al in het voortraject intensief overlegd door het bouwteam, dat bestond uit opdrachtgever Van de Brand Vastgoed & Projectontwikkeling, Bouwbedrijf Remmers B.V. (samen Rembrand) en architectenbureau MVRDV. Brakel Atmos vervaardigde mock-ups, op basis waarvan de prints, de dikte van de kitnaden en de gradiënten van de prints in relatie tot transparantie en doorzicht werden vastgesteld. Knooppunten moesten allemaal strak in lijn verlopen en sommige afbeeldingen zijn transparanter uitgevoerd. Daardoor kunnen bezoekers in de etalages van in de boerderij gevestigde winkels kijken. Winy Maas: "Een goed contact tussen architect en bouwer is erg belangrijk! We hadden al eerder samengebouwd met Brakel Atmos. Ook nu bleek dat Brakel Atmos goed improviseert en constructief naar oplossingen zoekt."

Sluitende logistiek

De glazen puzzelstukken vormen een sluitend geheel. De puzzel moest onder forse tijdsdruk worden gelegd, wat een ingewikkelde logistiek met zich meebracht. De duizend ruiten, met allemaal verschillende afmetingen, moesten op diverse plaatsen bewerkingen ondergaan. Veel van de bedrukte ruiten werden door een glasspecialist samengevoegd tot isolerende beglazing. De isolerende dan wel enkele beglazing werd vervolgens structureel verlijmd op deuren, ramen, brandwerende panelen, roosters en kozijnen. Deze en alle andere bewerkingen werden zorgvuldig ingepland. Een volgende stap was dat alle glazen elementen op tijd op de bouwplaats moesten arriveren. In de goede volgorde, zodat de montagespecialisten precies volgens planning hun werk konden doen.

Alles moest precies aansluiten. Een kleine wijziging had al grote gevolgen. Alle betrokkenen stemden dan ook steeds zorgvuldig met elkaar af. Iedereen was voor meer dan 100% gemotiveerd om deze spannende klus tot een goed einde te brengen!

Aantrekkingskracht

Jan van den Brand: "We hebben in onze woonplaats een stukje historie onder onze eigen naam neergezet. De Glazen Boerderij zet Schijndel op de kaart. Het is een geweldig gebouw! Ook de huurders zijn laaiend enthousiast. Het gebouw heeft zoveel aantrekkingskracht dat het voor hen extra omzet oplevert."
Winy Maas: "De Glazen Boerderij krijgt veel aandacht in binnen en buitenland, in China en de VS is men bijzonder geïntrigeerd door het gebouw. Schijndel mag er trots op zijn!"

Detaillering op maat

Glasprofielen rechtstreeks op staalconstructie
De basis van de Glazen Boerderij is een staalconstructie waarbij zowel in het dakvlak als in de gevel op de stramienmaten van het glas stalen kokers zijn aangebracht. Op de stalen kokerprofielen zijn de aluminium glasprofielen rechtstreeks aangebracht, zonder nadere uitvulling. Dat stelde hoge eisen aan de toleranties in de staalconstructie. Vooral bij de hoekprofielen van gevel en dakvlak luisterde het zeer nauw. Als die naar buiten worden geplaatst, wordt het volume groter en past de glasbekleding namelijk niet meer. Daarom mocht de tolerantie maximaal 0- 5 mm zijn. De overige vlakken van de staalconstructie mochten +/- 2 mm hebben. In zijdelingse richting was de tolerantie iets groter omdat daar ietwat met de glasprofielen ten opzichte van het staal geschoven kon worden.

Smalle kitnaden


De geringe tolerantie had ook te maken met de kitnaden van slechts 20 mm. Binnen deze kitnaden is de mechanische bevestiging gerealiseerd. Hiervoor is een terugliggende randafdichting bij de isolatieruiten toegepast, zodat de binnenruit kan worden vastgeklemd

Speciale hoekprofielen


Voor het geval er water door de kitnaad mocht komen of condens mocht optreden, zijn de glasprofielen afwaterend uitgevoerd. Ook de dwarsroedes zijn afwaterend uitgevoerd. Voor de hoekprofielen van de gevel en de kepers van het dakvlak is een andere oplossing gevonden. De knooppunten tussen de verschillende profielen zouden namelijk veel te fors worden als ze allemaal op elkaar zouden afwateren. Brakel Atmos ontwikkelde een nieuw smal glasprofiel, dat rechtstreeks op de staalkokers is geschroefd. Het heeft een extra afdichting tussen het profiel en de binnenruit. In combinatie met de weatherseal afdichting aan de buitenkant zorgt dit ervoor dat er gegarandeerd geen water binnenkomt.

Download hier het volledige artikel in PDF

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika