Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Dutch Flower Group

« Terug

Energiekosten besparen met natuurlijke ventilatie en daglichttoetreding

Dutch Flower Group focust op efficiënt en duurzaam energiemanagement


Dowload het volledige artikel

Dutch Flower Group, een familie van 30 handelsbedrijven in bloemen, boeketten, decoratief groen en planten belevert internationaal zowel de importerende groothandel als de grootschalige retail. Via verwerkingsruimten van de DFG bedrijven in het Westland en Aalsmeer vinden bloemen, boeketten en planten hun weg naar de klanten, die rekenen op bedrijfszekere levering en optimale kwaliteit. Aan de opslag en verwerking van de versproducten wordt dan ook uiterste zorg besteed. In de bedrijfsruimten spelen brandveiligheid, ventilatie en daglichttoetreding een belangrijke rol. Efficiënt energiemanagement is daarbij essentieel, vertelt Jean Paul Herrie, technisch beheerder bij Dutch Flower Group. "Energieverbruik is voor ons een grote kostenpost."

Brand betekent verlies van klanten

"Als er brand uitbreekt, hebben we meteen een groot probleem", vervolgt Herrie. "Als we een dag niet zouden kunnen leveren, verliezen we klanten. Goede brandveiligheidsvoorzieningen zijn voor onze productie dus onmisbaar. We testen maandelijks of de systemen nog goed werken. We hebben overal rookmelders. In de koelcellen voor onze snijbloemen en boeketten testen we de effectiviteit van zowel listkabeldetectie als beams. Vanwege het vocht in de koelcellen geeft gewone detectie nogal eens valse meldingen. Bovendien is elke koelcel anders en daar moeten we het detectiesysteem op aanpassen."

Natuurlijke ventilatie draagt bij aan lager energieverbruik

Omdat energieverbruik een grote kostenpost is, focust Dutch Flower Group op effectief energiemanagement. Het energieverbruik op de bedrijfslocaties wordt continu gemonitord. "Ik gebruik hiervoor een speciaal computerprogramma dat het energieverbruik exact registreert. Met het programma kan ik gegevens van bedrijfshallen met elkaar vergelijken. Als dat nodig is, kunnen we snel bijsturen door koeling of verwarming aan te passen. Dat de natuurlijke ventilatiesystemen van Brakel Atmos goed communiceren met mijn klimaatbeheersingssysteem is daarbij noodzakelijk."

(Nacht)koeling

Herrie licht toe hoe natuurlijke ventilatie bijdraagt aan het energiemanagement. "Planten en vooral bloemen mogen niet te warm staan. Koeling is daarom belangrijk. ‘s Nachts wordt de koeling uitgeschakeld en worden de luchtafvoerroosters van Brakel Atmos open gestuurd. Warme lucht wordt zo op een natuurlijke wijze afgevoerd. Zodra de temperatuur onder 12° C komt, gaan de kleppen dicht. Dit werkt goed: we besparen zo veel op de kosten van koeling en dragen ook bij aan de verdere verduurzaming van ons energieverbruik.

Daglicht voor prettige, gezonde werkplek

Daglichttoetreding is een belangrijk aspect voor de werkomgeving, waarin veel mensen betrokken zijn bij het controleren, opslaan, samenstellen en verzendklaar maken van de producten. "Vroeger huurden we veel ruimten, waar we als mollen in het donker werkten. Toen Dutch Flower Group in 2001 zelf ging bouwen, konden we zelf voor voldoende daglicht zorgen binnen deze nieuwbouw. Voor de beleving en motivatie van onze medewerkers is dat erg belangrijk! Om diezelfde reden werken we – indien mogelijk – ook met sheddaken of noorderlichten. Bij deze glasconstructies werken onze collega‘s veel prettiger."

Isolatie: glas in plaats van polycarbonaat

In het energiemanagement spelen glasconstructies ook een rol. Er wordt goed gelet op de isolerende eigenschappen van de systemen, omdat hiermee veel winst te behalen valt. "Koos je vroeger voor polycarbonaat, tegenwoordig kies je voor glas. Dit isoleert veel beter en is ook betrouwbaarder. Een geslaagd voorbeeld van isolatie is ons in planten gespecialiseerde bedrijf Hamiplant in Honselersdijk, waar de warmtevraag met meer dan de helft is teruggebracht: van 1.000 kW naar 400 kW. Toepassing van glas in kleppenventilatoren of uitzetramen kan veel winst opleveren, mits je dit combineert met een goede ventilatieregeling. ‘s Zomers kan het namelijk warmer worden. De extra investering die dit vraagt, verdien je snel genoeg terug."

Energiemanagement in nieuwbouw

Herrie blijft de vinger aan de pols houden. Dagelijks. "Continu monitoren van het energieverbruik is voor mij dagelijks werk." De data die het computerprogramma registreert, bewijzen hun waarde niet alleen in bestaande situaties, maar ook binnen nieuwbouwprojecten. "Ik kan bijvoorbeeld zien hoe een glazen lichtstraat het energieverbruik in een ruimte beïnvloedt in vergelijking met een kunststof lichtstraat. Die informatie helpt ons om in projecten de juiste keuzes te maken."

Voor nieuwbouwprojecten werkt Dutch Flower Group vaak samen met HD Projectrealisatie. "Zij zijn op de hoogte van alle bouwkundige ins en outs. Wij geven aan wat we willen op het gebied van daglicht en lucht. HD Projectrealisatie neemt voor dit specialisme contact op met Brakel Atmos, dat vervolgens snel met oplossingen en antwoorden komt. Dat werkt prettig!"

Download hier het volledige artikel in PDF

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika