Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Erasmus onderwijscentrum Rotterdam

« Terug

215 driehoekige glasdaken in 5 formaten en 3 hellingen

Erasmus onderwijscentrum ‘speelt‘ met daglicht

Download hier het volledige artikel

Het nieuwe opleidingsgebouw is het kloppend hart van het onderwijs binnen het Erasmus MC. Het is een inspirerend, transparant, esthetisch gebouw dat kwaliteit uitstraalt. Claus en Kaan Architecten ontwierp dit onderwijsplein, dat is overkapt door een dak van 115 x 43 meter, bestaande uit 216 driehoekige glasdaken. Het kolossale dak is het indrukwekkendste onderdeel van het ontwerp. "Maar het was in het begin wel een zorgenkindje", zegt André Noorlander van J.P van Eesteren. "Je hebt dan de expertise en kennis van een partij als Brakel Atmos nodig om zo‘n bijzonder ontwerp ook technisch uitvoerbaar te maken".

Behalve het formaat is ook de vormgeving van het dak bepaald niet alledaags. "Het is niet gebruikelijk om regenwater via een trechtervorm naar beneden te halen. Er waren heel wat detailleringen nodig om het ontwerp maakbaar te maken. Brakel bedacht allerlei slimmigheden in de glasconstructie, waardoor zowel het speciale ontwerp als de krappe levertijd haalbaar was."

Samenwerking en prefab

"De doorlooptijd was slechts zes weken. Daarom trokken Brakel Atmos, Vurenhawa, Heuvelman Hout, Oranjedak en wij als hoofdaannemer in teamverband op. Gezamenlijk werd besloten om te werken met geprefabriceerde dakelementen inclusief glasdak en dakbedekking, waardoor het dak snel dicht kon worden gelegd."

Het glas is achteraf in het werk geplaatst, nadat de dakdekker ook de hoofdconstructie van het dak had afgewerkt. Mét glas erin zouden de dakelementen te zwaar en te kwetsbaar zijn geweest.

Dak met 216 driehoekige glasdaken

Het dak is via stalen vakwerkspanten opgedeeld in vierkanten van 10 x 10 meter. Elk vierkant is op zijn beurt onderverdeeld in vier vierkanten. Deze zijn aflopend gelegd, waarbij het laagste punt zich in het midden tussen deze vier vierkanten bevindt. Op dit laagste punt is een pluviasysteem voor de waterafvoer geplaatst. Elk vierkant is weer voorzien van twee driehoekige glasdaken. Ter hoogte van de onderzijde van de stalen vakwerkspanten is de constructie helemaal afgetimmerd.

Gelaste verbindingen

De prefabricage met het bijbehorende transport stelde zware eisen aan de constructie van de aluminium glasdaken. Brakel Atmos voerde de daken stijver uit door alle verbindingen tussen hoofd- en tussenprofielen te lassen. Om deze lasverbindingen goed uit te kunnen voeren, maakte Brakel Atmos eerst een model waarin alle detailleringen en aansluitingen nauwkeurig werden ontwikkeld. De interne waterafvoer vroeg hierbij speciale aandacht, met name omdat alle daken driezijdig afwaterend gemaakt zijn.

Driezijdige afwatering

De driezijdige afwatering is gerealiseerd door alle glasdaken zowel op de hoekpunten als halverwege de zijden te voorzien van een wateruitloop. Hierdoor kon het aantal varianten tot vijf verschillende formaten beperkt blijven. Het maakt immers niet uit in welke positie het glasdak geplaatst wordt. Doordat Claus en Kaan Architecten in het ontwerp de vijf formaten in zes verschillende combinaties willekeurig over het dak had geplaatst, had Brakel Atmos anders van elk formaat drie verschillende varianten moeten maken.

Veel daglicht

"Het was een schitterend project om te doen. Het was een uitdaging om alle detailleringen maakbaar te maken, maar het resultaat mag er zijn. Het is een heel strak, stijlvol onderwijsinstituut. De schuine invalshoeken van de kap zorgen op allerlei plekken voor een andere daglichtinval. Afhankelijk van de stand van de zon krijg je continu lichtwijzigingen, wat de studenten als prettig ervaren."

Hilton onder de scholen

"Mensen die de school bezoeken, zijn gewoon overdonderd, het lijkt het Hilton wel, hoor je soms zeggen. Studenten vinden het studieplein bovendien rustgevend en dusdanig goed geluidstechnisch gedempt dat ze er ongestoord kunnen werken."

Download hier het volledige artikel in PDF

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika