Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

De Waterpoort Beek en Donk

« Terug

Dankzij het grote atrium, het glasdak en de glazen gevels is De Waterpoort een open, transparant gebouw

Sfeerbepalend atrium De Waterpoort dankzij goede engineering.

"Daglicht is leven!"

Download het volledige artikel

Hoe ouder mensen worden, hoe meer daglicht zij nodig hebben om zich prettig te voelen en gezond te blijven. Woningstichting Laarbeek houdt hier rekening mee in haar woonvoorzieningen. Een mooi, recent voorbeeld is De Waterpoort in Beek en Donk. Dit appartementencomplex met 56 levensloopbestendige woningen is gerealiseerd op een prachtige locatie aan de Zuid-Willemsvaart. Henk Agricola, projectleider vastgoed bij Woningcorporatie Laarbeek, vertelt er enthousiast over. "De Waterpoort is bedoeld voor vitale oudere mensen. Een belangrijk uitgangspunt bij dit project was daarom: licht is leven."

Atrium: prettig, brandveilig en betaalbaar

Dankzij het grote atrium, het glasdak en de glazen gevels is De Waterpoort een open, transparant gebouw, waar veel daglicht binnenkomt. Deze prettige en comfortabele leefomgeving bevordert het welzijn waardoor senioren langer in staat zijn zelfstandig te wonen

Vanaf de start stonden comfort en veiligheid voorop bij de ontwikkeling van het complex. "Zodra duidelijk was dat De Waterpoort een atrium zou krijgen, heb ik Brakel Atmos ingeschakeld. We wilden namelijk een prettig atrium, maar het moest óók betaalbaar zijn. Met Brakel Atmos hebben we de mogelijkheden bekeken. Goede daglichttoetreding en een aangenaam binnenklimaat stonden daarbij centraal. Daarnaast speelde brandveiligheid natuurlijk een belangrijke rol. Pas toen we onze keuze hadden gemaakt, is begonnen met het definitief ontwerp. De glazen lamellenroosters en de uitzetramen voor luchttoevoer en luchtafvoer werden hierin meteen meegenomen."

Brandveiligheid: rook- en warmteafvoer, detectie en ontruiming

Het atrium in De Waterpoort is een sfeervolle ontmoetingsruimte waarin zich een horecagelegenheid bevindt. Brakel Atmos adviseerde en realiseerde hierin de gecertificeerde rook- en warmteafvoerinstallatie (RWA), de gecertificeerde brandmeldinstallatie (aspiratie- en puntdetectie) en de ontruimingsinstallatie.

Brandschermen en rookschermen voor open karakter

In het kader van de brandveiligheid zijn specifieke keuzes gemaakt, aldus Agricola. "De Waterpoort is ontworpen als een open, toegankelijk gebouw. In plaats van vaste, bouwkundige compartimentering hebben we daarom gekozen voor beweegbare rookschermen en brandschermen. In de normale situatie zie je deze schermen helemaal niet. De rookschermen bevinden zich op de bovenste verdieping. Bij brand zorgen ze ervoor dat de bewoners op deze verdieping het pand rookvrij kunnen verlaten. Het brandscherm bevindt zich bij de horecagelegenheid beneden."

Glazen dak, glasgevels en ventilatie

De Waterpoort dankt zijn lichte, open karakter aan het glazen dak, de glazen gevels en het atrium. "Een gebouw met veel glas moet uiteraard goed geventileerd worden. De uitzetramen en glazen kleppenventilatoren die voor rook- en warmteafvoer nodig zijn, worden daarom ook gebruikt voor temperatuurbeheersing en ventilatie." De uitzetramen en kleppenventilatoren worden op basis van temperatuur open en dicht gestuurd. Deze energiezuinige, geluidloze oplossing zorgt in alle seizoenen voor een prettig klimaat.

Unieke glazen gevel

De consequente toepassing van glas zorgt niet alleen voor een markante uitstraling, maar geeft de bewoners ook uitzicht over de waterrijke omgeving. Op één plek moest het uitzicht echter worden beperkt. "Inkijk in de tuinen van omwonenden was vanzelfsprekend niet gewenst. Eén van de glazen gevels moest daarom ondoorzichtig zijn. Een enorme uitdaging! Na met de specialisten van Brakel te hebben gebrainstormd, zijn we gaan kijken bij een glasfabriek in België. Met CREA-LITE heeft LSWA Architecten uiteindelijk glas ontworpen dat de golfbeweging van water symboliseert en dat - net als water – ook niet helemaal helder is. Een mooie, stijlvolle oplossing!"

Ook belangrijk: het onderhoudscontract

Als eigenaar van het complex heeft Woningcorporatie Laarbeek goed gekeken naar het onderhoud en de kosten daarvan. "Gedurende de levensduur moet een gebouw goed te onderhouden zijn. We kijken dan ook altijd met een onderhoudsbril op."

Brakel Atmos heeft een aantal onderhoudsbruggen toegepast. Brandveiligheid en comfort in De Waterpoort zijn gewaarborgd, doordat Woningcorporatie Laarbeek met Brakel Atmos een onderhoudscontract heeft afgesloten voor de gecertificeerde RWA- en brandmeldinstallatie.

Minder faalkosten? Goed engineeren!

Agricola kijkt terug op een geslaagd project: "De architect had al vaker prettig samengewerkt met Brakel Atmos. Ik kan deze ervaring alleen maar delen. Al in een vroeg stadium heeft Brakel Atmos meegedacht. Ook de uitvoering was uitstekend: volgens de aannemer is de samenwerking met Brakel Atmos prima verlopen."
Hoe is het gelukt om dit project kostenefficiënt uit te voeren? "De bouw staat bekend om de enorme faalkosten. Voor mij is wel duidelijk dat je die faalkosten niet hebt als je op tijd alles goed engineert. Dat geldt zeker voor de samenwerking met Brakel Atmos. Die heeft prima gewerkt!"

Download hier het volledige artikel in PDF

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika