Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) Amsterdam

« Terug

Brandveiligheidsvoorzieningen OLVG weer up-to-date

Gezonde aanpak vraagt maatwerk

Download hier het volledige artikel

Brandveiligheid in gebouwen luistert erg nauw, en helemaal in een ziekenhuis. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam heeft afgelopen jaar projectmatig actie ondernomen om de locatie Oosterpark weer geheel te laten voldoen aan de nieuwe regelgeving voor de brandveiligheid . Voor de brandveiligheidsinstallaties schakelden de bouwafdeling van het ziekenhuis Deerns raadgevende ingenieurs in. Dit bureau adviseert het ziekenhuis vaak over diverse gebouwinstallaties. Paul Wijnstra vertelt hoe Deerns samen met Brakel Atmos tot de brandveilige oplossing kwam. Ontwerp, product en uitvoering: de oplossing is in alle opzichten maatwerk.

"Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) is het enige grote topklinische ziekenhuis in Amsterdam dat letterlijk en figuurlijk midden in het hectische hoofdstedelijke leven staat", zo valt te lezen op de website. De geschiedenis van het OLVG begon tegen het einde van de negentiende eeuw aan het Oosterpark. Op deze locatie, die in 2003 grondig is gerenoveerd, werd het project uitgevoerd. De twee andere locaties van het OLVG zijn de Prinsengracht (voormalige Prinsengrachtziekenhuis) en IJburg.

Nieuw Programma van Eisen

Paul Wijnstra legt uit waar een knelpunt voor de brandveiligheid zat. "Het ziekenhuis heeft een met glas overkapte centrale hal van zo‘n 150 meter (de lichtstraat) met daaraan grenzend 3 atria. Eén van de eisen ten aanzien van gelijkwaardigheid was dat de lichtstraat en de atria een gecertificeerde rook- en warmteafvoer installatie moesten hebben. De in het verleden toegepaste rook- en warmteafvoer installatie voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen."

Deerns begon daarom met het opstellen van één nieuw totaal Programma van Eisen voor rook- en warmteafvoer-, brandmeld- en ontruimingsalarm en sprinklerinstallatie. Brakel Atmos leverde een belangrijke bijdrage aan het voortraject. "Wij houden ons bezig met alle voorzieningen op het gebied van brandveiligheid. Rook- en warmteafvoer is voor ons echter geen dagelijkse kost. Daarom hebben we Brakel Atmos bij het voortraject betrokken; het is gemakkelijk om een aanspreekpunt te hebben. Met Brakel Atmos loopt dat altijd prettig."

Uitgangspunt: ongunstigste brandscenario

Het voortraject vereiste veel rekenwerk. Deerns en Brakel Atmos maakte ontwerpberekeningen en rekende brandscenario‘s door. "In de bestaande situatie was de locatie van de rooksegmentscheidingen niet zo handig gekozen, waardoor er 3 rooksegementen tegelijkertijd geactiveerd konden worden. Aan de hand van het rookvultijdenmodel en bijbehorende notities én in overleg met de brandweer is door Deerns onderbouwd dat verlenging van de de rooksegementen mogelijk is. Hierdoor kon de lichtstraat nu worden opgedeeld in twee rooksegmenten. Het nieuwe rook- en warmteafvoersysteem is afgestemd op de meest ongunstige situatie: brand op de grens van 2 rooksegmenten. Dat voldoet aan de gestelde eisen voor de veiligheid; prettige bijkomstigheid was dat dit voor het ziekenhuis financieel aantrekkelijker was." Brakel monteerde het vaste glazen rookscherm voor deze segmenten.

Mechanische ventilatoren

Uit de berekening van het brandscenario bleek ook dat er in de centrale lichtstraat tien mechanische brandventilatoren nodig waren: vijf per rooksegment. Per atrium kwamen daar drie mechanische ventilatoren bij. Alle ventilatoren moesten aansluiten op het bestaande glasdak of de bestaande gevels. "We hebben hierover overlegd met Brakel Atmos en de architect. Het moest allemaal op maat worden geëngineerd én gerealiseerd." Brakel Atmos kreeg beide taken: "We hadden Brakel Atmos als een van de voorkeursfabrikanten voor realisatie in het bestek opgenomen. Opdrachtgever BAM Techniek koos Brakel Atmos, wat natuurlijk ook het makkelijkst was. Brakel Atmos kende het gebouw immers al goed, doordat het bij het voortraject betrokken was."

Mooie oplossing

Nauwkeurige engineering maakte het mogelijk om de mechanische ventilatoren op esthetische wijze in de glazen daken te integreren. De luchttoevoer vindt plaats via deuren die worden open gestuurd én via natuurlijke uitzetramen (type Innova) in de gevel. Deze uitzetramen zijn aangesloten op het gebouwbeheerssysteem en kunnen daardoor ook hun bijdrage leveren aan de dagelijkse ventilatie van het OLVG.

Paul Wijnstra concludeert: "Het is goed gelukt. Het is eigenlijk helemaal niet storend dat er een paar ruiten uit het glazen dak zijn verwijderd. Je ziet alleen roosterwerk; de ventilatoren vallen helemaal niet op. Ik vind het wel een mooie oplossing."

Gewone leven ging door

Het project vergde grondigheid van alle betrokkenen. Voor Brakel Atmos betekende dit dat er in het voortraject veel onderzocht moest worden. Zo werd onder meer gekeken naar het kanaalwerk, de benodigde regelkasten, de vereiste noodstroomvoorziening en de bekabeling. Brakel Atmos zorgde ook voor een adequaat montage- en veiligheidsplan.

Namens opdrachtgever BAM Techniek heeft Jeroen Brozius de projectevaluatie opgesteld. Hierin schrijft hij onder andere: "Brakel Atmos heeft het project proactief en professioneel aangepakt. De totale inzet van de monteurs is meer dan goed geweest, geen of minimale overlast voor het OLVG; ondanks de weersomstandigheden was er een grote inzet. Brakel Atmos liet zich tijdens het project professioneel, creatief en oplossingsgericht zien. Op uitvoeringsniveau is er een goede samenwerking met veel aandacht voor veiligheid van enerzijds de patiënten en bezoekers van het OLVG maar zeker ook voor de eigen medewerkers ." Vrij vertaald: het ‘gewone‘ leven kon gewoon doorgaan. Precies zoals wenselijk is in een ziekenhuis dat een vitale functie in het drukke stadleven vervult.

Download hier het volledige artikel in PDF

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika