Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

De Gravin Oud Beijerland

« Terug

Realisatie glazen dak met natuurlijke ventilatie voor wooncomplex Oud-Beijerland

"Atrium Gravin Eleonora is de kers op de taart!"

Prettige leefomgeving, comfort en duurzaamheid staan voorop

Download hier het volledige artikel

‘De Gravin‘ in Oud-Beijerland is een woongebied met zeven woongebouwen, die ieder genoemd zijn naar een gravin. Het hart van één van deze gebouwen, genaamd Gravin Eleonora, wordt gevormd door een atrium. Dit atrium is helemaal afgestemd op woongenot en comfort. Brakel Atmos tekende voor het atrium, waarbij zowel voor de glasconstructie en ventilatie als de brandveiligheid intensief is overlegd met Chris van Stam van Bogaerds architecten en ingenieurs.

"Duurzaamheid in de zin van een goed comfort en een zo prettig mogelijke leefomgeving stond centraal bij opdrachtgever St. Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR). Daglichttoetreding is daar een essentieel onderdeel van", zegt architect Chris van Stam.
"Het atrium bevordert contact en ontmoeting. Het is een soort overdekte binnentuin waarin mensen elkaar, beschermd tegen neerslag, kunnen ontmoeten. Hoewel er sprake is van sociale huur, hebben de gebouwen, óók het atrium, een mooie en luxe afwerking gekregen. Het atrium is écht de kers op de taart. Bij rondleidingen zorgt het atrium altijd voor een ‘wow-effect‘, een echte toegevoegde waarde!"

Overdekte buitensituatie binnen vraagt om goede ventilatie

"Het atrium is een soort overgangszone tussen het woongebouw en buiten. Het bevindt zich buiten maar is wel overdekt. We hebben daarom gekozen voor een ongeïsoleerd glazen dak. Aanvankelijk waren er wat zorgen over warmte en condensatie. Na uitvoerig overleg met Brakel Atmos is voor de ventilatie een passende oplossing gekozen." De glazen lamellenroosters in de gevel (type Estra) en de kleppenventilatoren in het dak zorgen voor een natuurlijke luchtstroming op basis van thermiek. "We hebben dan ook geen warmte- of condensproblemen."

Brandveiligheid op basis van gelijkwaardigheidsprincipe

De glazen lamellen in de gevel en de kleppenventilatoren maken tevens deel uit van de RWA installatie die nodig is voor de afvoer van rook en warmte in geval van brand. "De brandveiligheidsdeskundigen van Brakel Atmos hebben een belangrijke bijdrage geleverd en hebben ons goed ondersteund. In een vroeg stadium kwamen ze met een programma van eisen op basis van gelijkwaardigheid en ze hadden tijdig overleg met de brandweer. Dat werkte goed en snel."

Meedenken in ontwerpstadium voor optimale oplossing

"Gedurende het gehele traject vergde het atrium extra aandacht. Zowel qua glasconstructie, ventilatie en brandveiligheid. Wij hebben, net als St. Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR), al eerder met Brakel Atmos gewerkt. Voor ons als ontwerper is het belangrijk dat er in de ontwerpfase constructief wordt meegedacht over de optimale oplossing. Dat is voor wat betreft het atrium zeker goed gelukt!"

"Het resultaat is een prettige ontmoetingsruimte met veel daglicht. De bewoners vinden het prachtig!"

Download hier het volledige artikel in PDF

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika