Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Morssinkhof Plastics schakel over op natuurlijke ventilatie

« Terug

"Natuurlijke ventilatie verbruikt geen energie, verbetert de kwaliteit van de lucht en verdient zich snel terug."

Klik hier voor het volledige artikel in PDF

Het gebruik van kunststoffen nam een hoge vlucht in de jaren 60 en 70. Al sinds die tijd houdt Morssinkhof Plastics zich bezig met plasticrecycling. Sinds 1995 ook in Zeewolde. Omdat bij dit proces warme lucht en rook vrijkomen, werden tot voor kort mechanische ventilatoren ingezet. Toen het aantal machines in de productieruimten toenam, ontstond er een probleem: de mechanische ventilatoren waren niet meer toereikend voor de afvoer van meer warme lucht en rook. Jan Zeegers, hoofd technische dienst, schakelde Brakel Atmos in.

"We hebben Brakel Atmos benaderd omdat we klimaatverbetering wilden in onze productiehallen. Bij het productieproces komt veel warmte vrij; bij het smelten van plastic zijn temperaturen van 280° geen uitzondering. De lucht moet dan ook ververst worden. In het verleden deden we dat met mechanische ventilatoren. Dit was niet meer afdoende doordat we meer machines gingen gebruiken en de warmtelast toenam. Er moest een oplossing komen."

Meer ventilatoren óf andere oplossing?

"Moesten we meer mechanische ventilatoren plaatsen of moesten we een andere oplossing zoeken? Na overleg met Brakel Atmos bleek natuurlijke ventilatie een goed alternatief te zijn. We hebben de twee opties naast elkaar gelegd en gekozen."

Kostenbesparing én geluidsreductie

"We waren er snel uit. Natuurlijke ventilatie verbruikt geen energie, verbetert de kwaliteit van de lucht en verdient zich snel terug. Natuurlijke ventilatie werkt immers gratis op basis van thermiek waardoor de investeringskosten er snel uit zijn. Daar komt nog bij dat een natuurlijk ventilatiesysteem geen geluid produceert. In het verleden waren er nogal wat klachten van omwonenden over het geluid van de mechanische ventilatoren. Dát probleem is nu óók opgelost."

Prettig werkklimaat

De nieuwe oplossing functioneert naar volle tevredenheid, besluit Zeegers. "De kwaliteit van de lucht is aanzienlijk verbeterd. De lucht wordt nu immers afgevoerd via het dak en blijft niet – zoals bij mechanische ventilatie – onder het dak hangen. In het verleden kon het op warme dagen boven de 40°C worden, maar nu niet meer. De Eura-R kleppenventilatoren werken continu en zorgen voor constante luchtverversing. Het is dus veel prettiger in de hallen."

Download hier het volledige artikel in PDF

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika