Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

First Rotterdam: glazen vinnen en gebogen glasconstructie

« Terug

Unieke glasconstructies voor esthetisch kantoorbouw

Op een markante locatie midden in Rotterdam is kantoorgebouw First - naar ontwerp van Architecten Cie en in opdracht van FIRST Rotterdam cv - gebouwd. Brakel Atmos realiseerde o.m. de transparante luifel - opgebouwd uit glazen liggers - en het gebogen glasdak van dit esthetische project.

Brakel Atmos kreeg van Boele & Van Eesteren b.v. het vertrouwen en de opdracht om onder meer het unieke gebogen glazen dak én de glazen entree luifels met glazen vinnen te engineering en realiseren. Een uitdagende klus!

Het gebouw

Het complex bestaat uit een rechthoekig bouwblok (35 m hoog) met daarbovenop een toren van 130 m. De onderste twee lagen zijn als een transparante plint vormgegeven en ingericht met entreelobby‘s en publieke functies, zoals een restaurant en een kunstgalerie.

Glazen daken transparantie en daglichttoetreding

Als voortzetting van de plint is aan de oostzijde middels een glazen serre een verbinding gemaakt met de bestaande bebouwing. Deze dient tegelijk als windscherm en als transparante entree naar de als stadstuin ingerichte binnenhof.

De top van de toren heeft door een grotere verdiepingshoogte een exclusiever karakter; hier bevinden zich ontvangstruimten, vergadercentrum, restaurant en bar met buitenterrassen. Hier valt het grote atrium op. Dit is in de eerste plaats bedoeld om voldoende licht binnen te halen in het midden van de grote vloervelden. Maar tegelijkertijd is het atrium door zijn landschappelijke stapeling van terrassen een ruimtelijk bindend element die het basisgebouw openheid en identiteit geeft.

Gebogen glasdak

Het atrium dak heeft een koud gebogen glazen dak met een afmeting van 22 x 8 meter. Daar er hele hoge eisen zijn gesteld aan de zonwerendheid van de beglazing is er speciaal glas met een ZTA waarde van ± 10% toegepast (ter referentie: een ZTA waarde van 32% is de meest toegepaste zonwerende beglazing).

Glazen entree luifel met glazen liggers en gezeefdrukt glas

Ook bij de entree is heel veel aandacht besteed aan transparantie en esthetica. De luifel - met een totale oppervlakte van 495 m² - heeft met haar glazen vinnen en bijzondere zeefdruk op het glas een hele exclusieve uitstraling en is een échte blikvanger.

Hoofddragers: glazen vinnen

De hoofdragers van de glasconstructies bestaan uit glazen liggers/vinnen met een hoogte van 45 cm en een dikte van 3,8 cm. De glasconstructie is semi-structureel uitgevoerd met wheaterseal kidnaden en afdeklijsten.

Gezeefdrukte beglazing

De glazen ruiten hebben een zeefdruk in ruitstructuur. Deze ruitstructuur is in drie kleuren gezeefdrukt. De kleurvlakken zijn op gelijkmatige wijze verdeeld over de entreeluifels (afmetingen ± 30 x 1,45 m en ± 55 x 2,5 m).

Link naar filmpje First Rotterdam

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika