Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Duurzaam, energiezuinig en stil: brandveiligheidsoplossing winkelcentrum Ackershof

« Terug

De juiste partijen geven vaart aan project

Klik hier voor het volledige artikel

Plannen voor de uitbreiding van winkelcentrum Ackershof in Pijnacker waren er al jaren. Een ontwikkelaar die het project aankon, was echter lastig te vinden. Tot de gemeente Pijnacker in contact kwam met ABB Ontwikkeling uit Sliedrecht. Om de brandveiligheid van de passage een goed invulling te geven schakelde ABB Brakel Atmos in. Hans Stofberg, directievoerder namens ABB Ontwikkeling, vertelt hoe de vaart erin kwam: "Als je met de juiste mensen samenwerkt, kom je ver."

Het plan was helder: in een bestaande winkelgebied een nieuw, overdekt winkelcentrum met daarin 108 nieuwe appartementen. Een moderniseringsslag die het mogelijk maakt dat het publiek zonder hinder van weersinvloeden plezierig kan winkelen. In een prettige, lichte omgeving waar daglicht vrij kan binnenstromen via het glasdak.

Brandweer adviseert ...

Namens ABB Ontwikkeling was Stofberg vertegenwoordiger naar de bouwer: zusterbedrijf ABB Bouw. "Ik was verantwoordelijk voor de uitvoering, het op tijd aanleveren van stukken en het oplossen van eventuele problemen." Een probleem deed zich zeker voor. "Uitgangspunt voor het project is steeds het glasdak met stalen frame geweest. Het oorspronkelijke ontwerp ging uit van een dichte kap. Mechanische ventilatie-units aan de zijkanten zouden voor zowel de ventilatie als de rook- en warmteafvoer moeten zorgen." De brandweer keurde deze oplossing echter af. Stofberg besloot voor de brandveiligheidsoplossing een nieuwe partij in te schakelen. "Ik had eerder al eens samengewerkt met Brakel Atmos. Ik weet dat het een goed bedrijf is. Bovendien zei de brandweer: Praat eens met Brakel Atmos want die hebben in een soortgelijke situatie het ook al eens weten op te lossen."

Psychologisch effect

Brakel Atmos bracht een advies uit op basis van eigen berekeningen. "Dat Brakel Atmos kan berekenen hoe temperatuur en rook zich ontwikkelen, is natuurlijk een toegevoegde waarde. Ook naar de brandweer." Er kwam een nieuwe oplossing waar de brandweer wél mee instemde: een glasdak met dubbel glas en een natuurlijke rook- en warmteafvoerinstallatie. Het oorspronkelijke ontwerp voorzag in een stalen constructie met enkel glas. "Daar hebben we een aluminium glasconstructie met dubbel glas van gemaakt. Zou je geen isolerend glas doen, dan krijg je te maken met condens en raakt alles beslagen. Met enkel glas zou je als gevolg van lekstrepen ook veel meer vervuiling krijgen aan de zijkant."

In het glasdak zijn roosters met glazen lamellen geplaatst die bij brand de rook zullen afvoeren. Op basis van thermiek voeren deze lamellenroosters bovendien dagelijks warme lucht af. "Als het warm is, worden de roosters opengezet. Er komt een lekker windje doorheen. Bovendien zien mensen dat er wat open staat; dat werkt ook psychologisch."

Niets dan lof

ABB is blij met de duurzame, geruisloze oplossing. "Deze natuurlijke oplossing klopt gewoon. Dat scheelt een hoop energie, anders zouden er de hele zomer ventilatoren staan te blazen. Bovendien heb je nu ook geen herrie op het dak.
De bewoners van de appartementen en de winkeliers zijn er ook blij mee. Natuurlijke ventilatie is in de exploitatie zuiniger, zowel qua energieverbruik als qua onderhoud.
De brandweer is eveneens tevreden, weet Stofberg: "Mocht er brand uitbreken, dan worden de roosters netjes open gestuurd. Daardoor ontstaat natuurlijke trek. De rook- en warmteafvoerinstallatie is gecertificeerd en de vereiste onderhoudscontracten zijn afgesloten."

De gemeente Pijnacker sprak lovende woorden bij de opening; zij verwelkomt het nieuwe centrum en het fraaie plein dat erbij is gecreëerd. Vanaf de opening zit de loop er al goed in; het publiek is dus ook enthousiast!

Download hier het volledige artikel in PDF

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika