Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Wooncomplex Gildenhof gerenoveerd met glaslamellen

« Terug

Iedereen in Gildenhof is nu tevreden; renovatie zorgt voor brandveiligheid en wooncomfort in de galerijen

Download hier het volledige artikel in PDF

De bewoners van 55+-complex Gildenhof in Gorinchem werden ontevreden. Op de galerijen was het niet meer aangenaam verblijven. Toch werd de aangekondigde gevelrenovatie keer op keer uitgesteld. Het vinden van de juiste brandveiligheidsoplossing vormde het struikelblok. Woningbouwvereniging Poort6 besloot om Brakel Atmos in te schakelen. Frank de Bruijn, projectmanager bij Poort6, zegt: "Relatief snel kwam er een goede oplossing."

Het probleem: comfort en brandveiligheid

Gewoon zonder jas de galerij opgaan, bijvoorbeeld om beneden in de hal even de post op te halen. Dat is het comfort dat bewoners wensen. De ‘oude‘ gesloten galerijen van de Gildenhof, voorzien van slecht functionerende roosters, konden dat niet meer bieden. Bovendien voldeden ze niet aan de geldende brandveiligheidseisen. De brandweer stelde als eis dat de galerijen moeten voldoen aan het brandveiligheidniveau conform het Bouwbesluit.
"In de oude situatie waren traditionele roosters aangebracht met een beperkte doorlaat. Daarmee werd niet voldaan aan de benodigde ventilatie eis. Bovendien hadden de bewoners een dringende wens: aangename verblijfcondities op de galerijen, in zomer- en winterdag."
Aangezien de gevelconstructies tussen de woningen en de galerijen niet volledig brandwerend zijn, worden de galerijen – op basis van gelijkwaardigheid – voorzien van een rookbeheersingssysteem. Dit gecertificeerde RWA-systeem (rook- en warmteafvoer) wordt aangestuurd door een gecertificeerde brandmeldinstallatie met doormelding naar de brandweeralarmcentrale.

Brakel Atmos als troubleshooter

Andere partijen hadden eerder brandveiligheidsoplossingen aangedragen. De brandweer had die echter afgekeurd. Frank de Bruijn deed een beroep op Brakel Atmos, dat hij nog kende van de projecten van de twee naast de Gildenhof gelegen complexen: de Bannehof en de Binnenhof. "Bij de nieuwbouw van de Binnenhof was Brakel Atmos betrokken vanaf het allereerste overleg met de brandweer. Ik heb toen gemerkt dat Brakel Atmos veel verstand heeft van brandveiligheid in gebouwen. In het gesprek met de brandweer weten zij oplossingen met goede argumenten te ondersteunen."

Brakel Atmos stelde het Programma van Eisen op, maakte ontwerpberekeningen en het ontwerp, dat brandweer wél goedkeurde. Bovendien coördineerde het bedrijf de procedures voor certificering van het RWA-systeem en de brandmeldinstallatie. De Bruijn heeft dit ontzorgen gewaardeerd: "Brakel Atmos was zeer betrokken naar de brandweer toe. Dat was voor mij wel zo prettig, want ik weet er het fijne niet van. Brakel Atmos zorgt ervoor dat de brandweer bij wijze van spreken gelijk een stempel op het ontwerp zet."

De oplossing: RWA installatie met glazen kleppenlamellen

Op de galerijen zijn glazen kleppenlamellen (enkel glas) met een NEN-12101-2 productcertificaat toegepast. Indien nodig moeten deze lamellen namelijk hete rook afvoeren. De brand meldcentrale – conform NEN 2535 – stuurt de lamellen aan. "Hiermee voldoen we aan de eisen conform het Bouwbesluit".
Brakel Atmos heeft zowel de complete RWA-installatie als brandmeld- en ontruimingsinstallatie - bestaande uit rookmelders en een akoestische signaalgevers met doormelding naar de brandweer - geïnstalleerd. Bij de vluchttrap aan het einde van de galerijen/gevels heeft Brakel Atmos een glazen schuifdeur geplaatst om de galerij compleet af te kunnen sluiten. Deze deur is altijd gesloten, maar kan bij brand met een groene handmelder worden ontgrendeld.

Voor een aangenaam ‘binnenklimaat‘ op de galerijen worden de roosters per gevel en per verdieping in groepen open/dicht gestuurd op basis van temperatuur, windrichting en -snelheid en regen. Bewoners hebben dan de gewenste binnensituatie."
Bij de nieuw gecreëerde ruimte voor het opladen van scootmobielen en elektrische fietsen is op advies van de brandweer een afrolbaar brandscherm gerealiseerd. Dit vanwege het gevaar van brandoverslag naar de naastgelegen centrale hal.

Het oordeel: een brandveilige situatie én tevreden bewoners

De gevelrenovatie heeft de Gildenhof veranderd. "Het kozijn staat er al twintig jaar, maar door de aanpassingen lijkt het een heel nieuwe gevel. Het is haast een nieuw gebouw, zeker qua uitstraling." Wat vinden bewoners ervan? "Zij vinden dat het er mooi uitziet. En het systeem doet wat moet het doen: daar zijn ze blij mee!"

Download hier het volledige artikel in PDF 

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika