Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Renovatie VCK: up-to-date met innovatieve detectie en rookluiken

« Terug

VCK en Brakel Atmos: goed voor dertig jaar brandveiligheid

Download hier het volledige artikel in PDF

VCK Logistics verleent logistieke diensten aan internationale distributeurs. In Amsterdam beschikt het bedrijf over meerdere loodsen waarvan 2 loodsen toe waren aan een dakrenovatie. De eerste loods werd in 1983 gebouwd; de tweede in 1987. Destijds voorzag Brakel Atmos de opslagruimtes van een rook- en warmteafvoerinstallatie met ionisatierookmelders. Onlangs dienden de daken van de loodsen te worden gerenoveerd. Hierbij werd ook de renovatie van de brandveiligheidsinstallatie meegenomen. Zoals gebruikelijk deed VCK een beroep op Brakel Atmos. Facility manager André Piscaer vertelt over de renovatie en de prettige samenwerking van de afgelopen dertig jaar.

"De renovatie was nodig omdat de loodsen nog waren voorzien van ongeïsoleerde damwand- en dakplaten. We hebben ervoor gekozen het dak uit te vlakken en daarna te voorzien van pvc-dakbedekking. Daarbij moesten de rookluiken worden vervangen. Tevens is kritisch gekeken naar de verouderde brandmeldinstallatie en rookmelders."

Valse rookmeldingen riskant voor vochtgevoelige opslag

De oude puntmelders voldeden niet meer. "In de loodsen wordt gereden met terminaltrekkers en 5,5 tons heftrucks die allemaal op diesel lopen. Dat leidde nogal eens tot valse meldingen wanneer er vanuit stationaire toestand ineens vol gas werd gegeven. Dat is niet alleen heel vervelend, maar kan ook schadelijke gevolgen hebben voor de opgeslagen goederen. In de loodsen worden hoofdzakelijk rollen papier opgeslagen. Wanneer bij regen de rookluiken onnodig open gaan, kan dat funest zijn."

Brandmeldinstallatie én beamdetectie

De bereikbaarheid van de melders werd ook verbeterd. "De loodsen staan buiten de gangpaden altijd vol. Het was steeds een uitdaging om bij een storing of voor onderhoud bij een melder te komen. Een ander punt was de onvermijdelijke beweging in de staalconstructie die bij harde wind optreedt. Het nieuwe systeem moet dat aankunnen, daarom hebben we voor beamdetectie gekozen." Het beamdetectiesysteem bestaat uit een zender en een ontvanger met zowel infrarode als ultraviolette straling en detecteert zichtbare rookdeeltjes.

Onderhoud van brandmeldinstallatie en RWA-installatie

VCK laat de brandmeldinstallatie zorgvuldig onderhouden. "Gezien het brandbare materiaal dat we hier opslaan is het essentieel dat een beginnende brand zo snel mogelijk gedetecteerd en geblust wordt! Jaarlijks onderhoud door VCA-gecertificeerde monteurs is dan ook nodig. We willen het goed functioneren van de hele installatie kunnen garanderen en ongewenste en onechte brandmeldingen voorkomen. Daarnaast wordt de RWA-installatie jaarlijks geïnspecteerd en schoongemaakt. Zo voorkomen we dat voorwerpen die door vogels zijn meegenomen het volledig sluiten van de kleppen belemmeren."

Duurzame relatie

Sinds 1983 heeft Brakel Atmos alle RWA- en brandmeldinstallaties van VCK mogen leveren en onderhouden. Waarom? "Uiteraard spelen functionaliteit, kwaliteit en prijs een grote rol. Brakel Atmos heeft altijd de beste aanbieding gedaan en waar mogelijk uitdagingen inventief opgelost.
Zowel bij het jaarlijkse onderhoud als bij deze renovatie zorgt Brakel Atmos tijdig voor een planning. Bovendien worden de werkzaamheden altijd in goed overleg, met zo min mogelijk overlast voor onze dagelijkse operatie, binnen de gestelde tijd voltooid."

Download hier het artikel in PDF

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika