Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Glas en daglicht geven Noorderbegraafplaats ander karakter

« Terug

"Een crematorium moet mooi, warm, open en prettig zijn"


Download hier het volledige artikel in PDF

Crematoria zijn vaak te triest voor woorden. Dat vindt architect Herman Zeinstra van Dok Architecten te Amsterdam. Dus pakte hij het anders aan bij de hoognodige renovatie van de uit 1931 stammende Noorderbegraafplaats in Amsterdam. Hij ontwierp een begraafplaats met veel hout en glas. "Een plek waar mensen troost vinden" aldus Zeinstra.

Warme en transparante materialen

Volgens Zeinstra moet een begraafplaats architectonisch interessant, warm en transparant zijn. "Crematoria zijn vaak kille, gesloten gebouwtjes waar je op een onpersoonlijke manier wordt ontvangen. Een crematie op zich is al triest. Daarom moet je ervoor zorgen dat zo‘n gebouw prettig aanvoelt en dat mensen contact hebben met buiten. Warme en transparante materialen als hout en glas spelen dan ook een belangrijke rol in mijn ontwerp."

Glazen droogloop met glazen liggers/penanten

Met de renovatie werd de oorspronkelijke symmetrische opzet van vijver, gebouwen en graven hersteld. Een tweede vijver en een tweede aula werden toegevoegd. De toegang tot de begraafplaats ligt nu weer aan het begin van deze as. Haaks hierop bevindt zich een nieuwe droogloop die fungeert als verbinding van de verschillende gebouwen, waaronder de nieuwe aula waar de plechtigheden plaatsvinden. "Mensen kunnen daardoor droog van het ene gebouw naar het andere lopen. De gemetselde kolommen staan in het ritme van het bestaande gebouw. De rest is met glas heel transparant gemaakt." Brakel Atmos engineerde deze glasconstructies geheel op maat, waarbij ook de dragers van glas zijn. "Dit structureel beglazingssysteem zonder afdeklijsten ligt in het midden 2 cm hoger. Hierdoor loopt het water netjes van het glas af."

Aula: daglicht en zicht op buiten

Zeinstra plaatste de aula in de tweede vijver zodat daglicht - weerkaatst door het water - via de grote ramen naar binnen komt. Op 7 meter hoogte is een strook glas aangebracht waardoor de bezoekers altijd contact hebben met buiten. "Mensen moeten tijdens zo‘n droeve gebeurtenis naar iets moois, iets prettigs kunnen kijken, zowel in als buiten het gebouw." De glazen strook loopt mee met de ronding van het gebouw: een bijzonder esthetisch effect. Brakel Atmos ontwikkelde een speciale glasconstructie waarin warm gebogen, zonwerende, isolerende beglazing is geïntegreerd. Boven in de aula bevindt zich nog een glazen lichtstraat met uitzetramen die overtollige warmte afvoeren. Ook de gebouwtjes buiten de aula zijn voorzien van glazen lichtstraten. Logisch volgens Zeinstra: "Daglicht en ruimtelijke ervaring zijn architectonisch van groot belang, óók op begraafplaatsen."

Gemeente en bezoekers enthousiast

De Noorderbegraafplaats, inmiddels omgedoopt tot De Nieuwe Noorder, werd genomineerd voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2013. "De gemeente Amsterdam is heel enthousiast. Tijdens de opening reageerden de mensen uit de buurt erg positief, ze vonden het heel licht en dat was precies mijn bedoeling!"

Download hier het artikel in PDF

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika