Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Glazen dak Calypso, imposante architectuur

« Terug

Brakel Atmos realiseert atrium met getordeerde glasconstructies

Download hier het volledige artikel in PDF

Op het terrein waar vroeger onder meer het Calypso Theater en de Pauluskerk stonden, staat nu een imposant complex met 407 luxe appartementen, winkels en kantoren naar ontwerp van Alsop Architects (London). Dit bureau werkte samen met Van der Laan Bouma Architecten (Rotterdam) het ontwerp uit. In opdracht van Boele & Van Eesteren realiseerde Brakel Atmos het glazen atrium van dit bijzondere gebouw.

Erik Bakers, projectcoördinator bij Boele & van Eesteren, vindt Calypso een architectonisch spannend, mooi en kleurrijk gebouw geworden: "Het gebouw bestaat uit vier woontorens met een gemeenschappelijke plint. De gevelvlakken verspringen speels waarbij één woontoren in kleur sterk afwijkt van de andere gebouwen, wat interessante architectuur oplevert. Een icoon voor Rotterdam!"

Atrium: centrale entree voor appartementen en kantoren

De hoofdentree komt uit in een fraai atrium met een ontvangstbalie en wachtruimten. Dit atrium biedt toegang tot de appartementen en kantoorruimten. In het atrium is het – mede doordat er voldoende daglicht binnenkomt – prettig vertoeven. "Het atrium is ongekend luxe voor een appartementencomplex", aldus Erik Bakers. "Dat moet ook wel, aangezien heel veel daglicht geblokkeerd wordt door de twee hoge torens die links en rechts van het atrium verrijzen. De tussenliggende ruimte is optimaal benut zodat er voldoende daglicht is."

Complex glazen dak vraagt expertise

"Normaal gesproken selecteren we een partij op basis van prijs, nu is echter puur op basis van expertise geselecteerd. We zijn begonnen met vijf partijen, waarvan er drie al snel aangaven dat het ontworpen glasdak technisch niet realiseerbaar was. Brakel Atmos was de enige partij die onder meer met behulp van een 3D tekenpakket heeft onderzocht of de gevraagde toleranties van het getordeerde glasdak in het beglazingssysteem tóch mogelijk waren. Vervolgens heeft Brakel Atmos aangegeven dat dit zonder concessies gerealiseerd kon worden. Brakel Atmos had in dezen toch meer inzicht en kennis dan de concurrentie. Er werd meer moeite gestoken in het voorwerk en die inspanning had een positief resultaat", geeft Bakers aan.

Glasconstructie berekend op sneeuwlast

"Omdat het atrium ingesloten zit tussen twee torens, werden er speciale eisen gesteld aan de sneeuwlast. Je hebt dan te maken met opstuwing. Brakel heeft kritisch naar dit effect gekeken en speciale berekeningen gemaakt."

De toegepaste glasconstructie is opgebouwd uit een vierzijdig opgelegd en ingeklemd beglazingsysteem – het Brakel® BA-4 systeem – dat een hoge luchtdichtheid (NEN-EN12152-02, klasse AE750) en waterdichtheid (NEN-EN12154-99, klasse RE750) heeft. Hierin is isolerende, zonwerende beglazing toegepast. Voor ventilatiedoeleinden zijn Ventria uitzetramen in het glazen dak geïntegreerd.

Uitvoering op postzegel

"We hadden bijna geen ruimte voor opslag, we moesten als het ware bouwen op een postzegel. De logistiek was dan ook gebaseerd op het ‘just in time‘ principe. Dat is allemaal goed verlopen. Het resultaat: een bijzonder landmarkgebouw voor Rotterdam", sluit Erik Bakers af.

Download hier de PDF van het artikel

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika