Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Bewoners blij met renovatie Camee in Zoetermeer

« Terug

Renovatie glasdak met RWA installatie

In één keer veiliger, comfortabeler en lichter!

Download hier het volledige artikel in PDF

Vervangen van de kunststof overkapping stond al op de agenda. Onverwacht bleek echter dat voor de brandveiligheid van seniorencomplex Camee ook een nieuwe oplossing nodig was. Daarop pakte woningbouwvereniging De Goede Woning door. De optimalisering van het binnenklimaat werd eveneens in het project meegenomen, vertelt Ivar ten Have, teamleider projectrealisatie en bedrijfsbureau van de woningbouwvereniging: "We vinden het belangrijk dat onze bewoners ook comfortabel wonen."

Hoe groeide een vervangingsproject uit tot een grootscheepse renovatie? Een bewoner nam contact op met de brandweer om zich ervan te vergewissen of Camee nog brandveilig was. Deze bewoner had slechte ervaringen opgedaan in een ander wooncomplex - overigens niet van woningbouwvereniging De Goede Woning. Bij de bouw voldeed Camee volledig aan de toen geldende eisen. Nu bleek dit echter niet meer het geval te zijn. De Goede Woning schakelde Brakel Atmos in.

RWA-installatie voor veilige vluchtweg

Ten Have schetst de vertreksituatie voor de brandveiligheid: "Camee is een vrij hoog, smal gebouw met een atrium. Volgens het Bouwbesluit mag een atrium onder bepaalde voorwaarden als ‘open ruimte‘ worden beschouwd. Hier echter niet, omdat er te weinig luchtverversing is. Hoe zorg je er dan voor dat bewoners bij brand een veilige vluchtweg hebben?"

Brakel Atmos adviseerde een rook- en warmteafvoerinstallatie (RWA) waarin zowel natuurlijke als mechanische ventilatoren zijn toegepast. De glasgevels zijn voorzien van glazen lamellen (type Estra) voor luchttoevoer en het dak is voorzien van glazen kleppenventilatoren (type Eura) voor warmteafvoer. Voor rook- en warmte afvoer (RWA) zijn op het dak tien mechanische ventilatoren geplaatst, die uitsluitend bij brand worden ingeschakeld.

RWA-installatie plus hoog-gevoelige aspiratiedetectie

De gemiddelde leeftijd van de bewoners ligt ruim boven de zeventig jaar. "Een aantal van hen hoort minder", legt Ten Have uit. "Alleen een RWA-systeem is niet voldoende, we moeten alle bewoners tijdig kunnen alarmeren. Terecht eiste de brandweer dat vroege detectie moet plaatsvinden. We kozen voor aspiratiedetectie omdat dit systeem brand snel ontdekt en mensen snel waarschuwt. Bijkomend voordeel: de onderhoudskosten zijn lager dan die van traditionele rookmelders."

Verbeterd binnenklimaat zorgt voor extra comfort

Oudere mensen willen veilig en beschermd wonen. "Verwijdering van het dak was daarom geen optie." Op de bovenste verdieping werd het op zonnige dagen echter veel te warm. Dat is nu opgelost. "De natuurlijke ventilatoren van het RWA-systeem zetten we in voor dagelijkse ventilatie. Ze zijn aangesloten op het Brakel® ANV-systeem. Dit stuurt de kleppen pas open boven een bepaalde temperatuur. Hierbij wordt rekening gehouden met windrichting en windsnelheid waardoor tochtproblemen worden voorkomen."

Glazen dak voorkeur boven kunststof dak

Terug naar de aanleiding voor het project: vervanging van de oorspronkelijke kunststof overkapping. Waarom kreeg een glazen dak de voorkeur? " Allereerst kan je met kunststof weinig doen om de warmte te weren. Glas biedt veel meer zonwerende opties. Daar komt bij dat glas veel minder verweert dan kunststof. Bovendien kan je kleppenventilatoren beter integreren in een glazen zadeldak." Niet onbelangrijk is ook dat er meer daglicht de woningen binnenkomt. "Mensen hoeven de kunstverlichting minder vaak te aan te doen."

Bewoners meegenomen in traject

Brakel Atmos stelde het complete advies inclusief alle berekeningen op, schreef het Programma van Eisen en voerde de renovatie geheel in eigen beheer uit. Brakel Atmos realiseerde ook het transformatorhuisje dat nodig is om de installaties aan te sturen. Tijdens de renovatie bleef Camee bewoond. De woningbouwvereniging informeerde de bewoners duidelijk over elke nieuwe stap in het traject. "Dat moet wel bij zo‘n ingrijpende operatie, waarin het draait om de veiligheid van mensen. Brakel Atmos moest er rekening mee houden dat woningen te allen tijde bereikbaar dienden te zijn. We hebben tijdens het project geen klachten ontvangen."

Bewoners positief

Toen de steigers weg waren, kwamen de reacties van bewoners. "Ze vinden het mooi open, transparant en licht geworden. Zelf vind ik dat het er frisser uitziet. Het is een stevig dak dat technisch goed in elkaar zit. Dat spreekt mij aan."

Ook na de renovatie blijft de woningbouwvereniging in contact met de bewoners. "De RWA-installatie is gecertificeerd. Zodra we die gaan testen, krijgen bewoners bericht. We willen voorkomen dat ze schrikken, want de mechanische ventilatoren maken nogal een geluid wanneer ze aangaan."

Brandveiligheid rechtvaardigt flinke investering

Hoe kijkt Ten Have erop terug? "Het betekende een onverwacht flinke investering. Maar omdat we de veiligheid van onze bewoners serieus nemen, hebben we voor een goede oplossing gezorgd. De opdracht is in z‘n totaliteit aan Brakel Atmos uitbesteed, omdat Brakel Atmos de expertise heeft op het gebied van brandveiligheid, glasconstructies en ventilatie én de uitvoering kan verzorgen. Werken met één partij betekende dat we veel minder hoefden te sturen: een groot voordeel!"

Klik hier voor het artikel in PDF

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika