Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

De samenwerking van DGMR en Brakel Atmos

« Terug

Van integraal advies tot praktische brandveiligheidsoplossing

DGMR is een raadgevend ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in het oplossen van vraagstukken in de bouw, industrie, infrastructuur, ruimtelijke ordening en milieu. Een van de specialismen van DGMR is de integrale advisering over brandveiligheidsvraagstukken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat DGMR en Brakel Atmos elkaar regelmatig tegenkomen in projecten. Hoe beide partijen elkaar aanvullen en versterken, wordt toegelicht door Frank Jakobs, directeur van DGMR Bouw b.v., en Björn Peters, Senior Adviseur Brandveiligheid & Bouwtechnologie bij DGMR.

Praktische aanpak

Het opstellen van onderbouwde integrale brandveiligheidsadviezen vraagt veel technische kennis plus specialistisch reken- en ontwerpwerk. DGMR houdt hierbij steeds het einddoel voor ogen, zegt Frank Jakobs: "We leveren meer dan een sommetje of een rapport. We proberen een ontwerp praktisch te vertalen, zodat het aansluit bij de vraag van de klant." Björn Peters vult aan: "Die praktische aanpak heeft Brakel Atmos ook. Dat werkt prettig."

Maatwerk: 80% gelijkwaardigheid

DGMR wordt voor allerlei brandveiligheidsvraagstukken ingeschakeld. "In de regel zijn we vanaf het schetsontwerp tot en met de uitvoering bij een project betrokken, maar tegenwoordig blijven we steeds vaker tot in de gebruiksfase betrokken", aldus Peters. "Het leuke van het werk is dat er geen pasklare oplossingen zijn. We worden constant uitgedaagd om dingen anders dan standaard op te lossen, want elke architect bedenkt weer iets nieuws en dat past nooit binnen het plaatje van het Bouwbesluit. Van onze projecten gaat dan ook 80% over gelijkwaardigheid. Daarin komt rookbeheersing met rook- en warmteafvoerinstallaties vaak om de hoek kijken."

Samenspel in ontwerptraject

"Bij sommige projecten, bijvoorbeeld de renovatie van Winkelcentrum De Koperwiek in Capelle aan den IJssel, is Brakel Atmos al betrokken in het ontwerptraject", vervolgt Peters. "Meestal komen we echter in contact met Brakel Atmos als de conceptprogramma‘s al zijn opgesteld en worden geoptimaliseerd. We leggen dan onze berekeningen naast elkaar. Vervolgens budgetteert Brakel Atmos de praktische oplossingen met de daarbij behorende RWA-systemen."

Systeemkennis en meedenken

"De toegevoegde waarde van Brakel Atmos zit ‘m met name in de systeemkennis en de praktische invulling van de vooraf bepaalde uitgangspunten", stelt Jakobs. "Brakel Atmos werkt met gecertificeerde producten, weet hoe rookluiken of uitzetramen in het dak gepositioneerd moeten worden en hoe het zit met de richting, de aansturing, de leidingen en compressoren. Daar hebben wij weinig verstand van." "Bovendien denkt Brakel Atmos mee", zegt Peters. "Welke producten kunnen het beste worden toegepast voor rook- en warmteafvoer of klimatisering? Brakel Atmos staat hierbij open voor oplossingen die niet standaard zijn. Dat is prettig."

Productinnovatie verhoogt kwaliteit

Een ander aspect dat Peters en Jakobs waarderen, is de voortschrijdende technologische ontwikkeling van Brakel. "Brakel denkt serieus na over mogelijke nieuwe oplossingen, aldus Jakobs. "En Brakel loopt voorop met zijn productontwikkeling", vindt Peters. "Neem bijvoorbeeld het Ventria uitzetraam. Vanuit fysisch en brandtechnisch oogpunt is het veel beter dan andere daksystemen die geopend kunnen worden, omdat je veel minder last hebt van windinvloeden."

Een duurzame match

Jakobs houdt zich met name bezig met duurzaamheid en bouwfysica (duurzame leefomgevingen). Welke rol speelt Brakel Atmos op dit terrein? "Bij het ontwerp van gebouwen wordt steeds meer geluisterd naar eindgebruikers. Zij vragen om duurzame, energiezuinige gebouwen. Aan de voorkant worden daarom ook al budgetten gereserveerd voor de gebruiksfase. Dat betekent dat je vooraf bedenkt wat je nu moet investeren én wat je dat later oplevert. Natuurlijke ventilatie in plaats van mechanisch ventileren past hier in principe goed bij."

Kijk op de praktijk

De afgelopen jaren hebben DGMR en Brakel Atmos onder meer samengewerkt op de volgende projecten: het Rijksmuseum & Philipsvleugel in Amsterdam, het Clusius College in Alkmaar, Meander Medisch Centrum in Amersfoort en winkelcentrum De Koperwiek in Capelle a/d IJssel. Hierover in de volgende nieuwsbrieven meer.Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika