Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Beveiliging gevangenissen tegen brand m.b.v aspiratiedetectie

« Terug

Gevangenissen vormen een speciale uitdaging als het gaat om beveiliging tegen brand. Brandbeveiliging van cellen in het bijzonder. Het systeem moet namelijk niet alleen voldoende brandbeveiliging bieden, maar moet ook in hoge mate bestand zijn tegen fysiek misbruik. Met name in Engeland wordt veelvuldig gebruik gemaakt van rookdetectie met een aspiratiesysteem. Wellicht zal dit systeem ook worden toegepast in Nederland.

Naast aan de bovengenoemde zaken moet een detectiesysteem in cellen ook nog aan aanvullende eisen voldoen. Zo mag de geïnstalleerde apparatuur geen afbindpunten bieden die voor het zelf toebrengen van letsel zouden kunnen worden gebruikt.
Aspiratiedetectiesystemen bieden een betrouwbare oplossing voor deze situaties. De beveiligingsmethode is namelijk gebaseerd op het via een buis aanzuigen van een luchtmonster dat bij de op een geschikte plaats aangebrachte detector op de aanwezigheid van rook wordt onderzocht. Het aanzuigpunt in de cel bestaat uit een aparte aanzuigmond die eenvoudig in een armatuur zoals een lampfitting kan worden verborgen. Een goed ontworpen systeem garandeert dat schade aan één van de aanzuigpunten bij de detector in de vorm van luchtstroomveranderingen wordt gesignaleerd en wordt aangegeven.

Advies en systeemontwerp

Vanzelfsprekend valt of staat de werking van het systeem bij een zorgvuldig advies en ontwerp van het systeem. De plaats van de detector en de aanleg van de buizen zijn van essentieel belang. Zo mag de detector niet toegankelijk zijn voor gevangenen en moet ook rekening gehouden worden met onderhoud. Ze worden vaak geplaatst tussen de cellen, tussen lege ruimten in het dak of in door gevangenismedewerkers bemande kantoren.

Nieuw te bouwen gevangenissen

Bij nieuw te bouwen gevangenissen kan het buizensysteem fysiek in de betonnen vloer worden aangebracht (figuur 1).

Oudere (bestaande) gevangenissen

Bij bestaande gebouwen is het niet altijd mogelijk om het detectiesysteem goed weg te werken. Een oplossing is om de detector(s) in een bemande ruimte te plaatsen, zoals een kantoor of medische ruimte(figuur 2).

Een andere methode is het monsterpunt op de verticale wand van de cel aan te brengen. Op deze manier is het aanzuigsysteem met succes in Engelse gevangeniscellen geïnstalleerd (figuur 3)

Werking aanzuigdetectie in gevangenissen

In gevangenissen waar het systeem is toegepast is men zeer tevreden omdat het:
- celbewoners voldoende beveiliging biedt tegen brand;
- medewerkers waarschuwt als er brand is en een nauwkeurige beschrijving geeft van de plaats van de brand;
- zeer ongevoelig is voor vals alarm;
- aangeeft wanneer het systeem is beschadigd of de aanzuigmond wordt geblokkeerd.

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika