Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Brandveiligheid in binnenspeeltuinen

« Terug

In Nederland komen steeds meer binnenspeeltuinen. Nu is gebleken dat veel indoorspeeltuinen niet veilig zijn. Dit concludeert de VROM-inspectie na onderzoek bij speeltuinen in Brabant en Limburg.
De VROM-inspectie bekeek zestien overdekte speelplaatsen. Vijf daarvan bleken zo onveilig, dat er sprake was van ‘een zorgwekkende situatie‘. Nooduitgangen bleken bijvoorbeeld geblokkeerd en vluchtroutes niet of slecht verlicht. Loopafstanden tot vluchtdeuren waren bijvoorbeeld niet overal binnnen de maximale 60 metergrens en vluchtdeuren die niet met de richting meedraaien. In een aantal gevallen ontbraken brandmeld- en/of ontruimingsalarminstallaties, en soms hing er zelfs brandbare versiering.

In een aantal gevallen waren ook de vergunningen niet volledig op orde. Uit eerdere onderzoeken - onder meer door ingenieursbureau Dijkoraad in maart 2004 - is al gebleken dat in veel gevallen vergunningen niet in orde zijn of dat vergunningstrajecten (o.m. aanvragen/controles) erg lang kunnen duren bij gemeenten. Dit vaak door gebrek aan capaciteit.

Checklist

Op verzoek van de Recron (organisatie van recreatieondernemers) wil de inspectie een eenvoudige veiligheidschecklist voor eigenaren opstellen. Zij kunnen hiermee beter in de gaten houden of hun speeltuinen nog voldoen aan de veiligheidseisen.

Certificering waarborgt brandveiligheid

Een andere manier om ervan verzekerd te zijn dat de brandveiligheid gewaarborgd is, is het toepassen van gecertificeerde brandmeld- en/of ontruimingsalarminstallaties. Gecertificeerde installaties worden jaarlijks geïnspecteerd. Bij grotere binnenspeeltuinen worden deze brandveiligheidsmaatregelen vaak nog aangevuld met een gecertificeerd rookbeheersingssysteem dat ervoor zorgt dat aanwezige personen kunnen vluchten via een rookvrije vluchtweg.

Paniek en vluchten

Naast eisen voor ontvluchten worden er tegenwoordig ook vaak eisen gesteld aan het uitvoeren van reddings- en bluswerkzaamheden.* Met name in gebouwen waarin veel mensen aanwezig zijn ontstaat er paniek en worden mensen onder de voet gelopen. In deze situatie is het vanzelfsprekend belangrijk dat de brandweer de tijd en mogelijkheid heeft slachtoffers te redden en een brand zo snel mogelijk te blussen. Voor ieder individueel gebouw is hiervoor een brandveiligheidsconcept nodig bestaande uit verschillende onderdelen. Een belangrijk onderdeel van zo‘n concept is in veel situaties een RWA-installatie. Zo‘n installatie creëert niet alleen een veilige vluchtweg maar ondersteunt de brandweer ook bij reddingswerkzaamheden en repressieve acties.

Volgens onderzoek van het ministerie van VROM is bijvoorbeeld de brandveiligheid bij "Speelpaleis Joepie" in Breda goed geregeld. Hier is voor de brandveiligheid onder meer een brandmeldinstallatie en een rookafvoerinstallatie van Brakel Atmos toegepast. Uiteindelijk hebben deze resultaten ertoe geleid dat het ministerie van VROM nu landelijk binnenspeeltuinen gaat toetsen op brandveiligheid. Bovenstaand onderzoek in Limburg en Noord-Brabant heeft er namelijk al toe geleid dat deze getoetste speeltuinen veiliger zijn geworden en daarnaast is het bewustwordingsproces m.b.t. brandveiligheid bij de betrokken partijen absoluut gestimuleerd.

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika