Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Zonnecellen steeds vaker geÔntegreerd in glazen daken

« Terug

BIPV levert belangrijke bijdrage aan energiezuinige gebouwen

Duurzaamheid is tegenwoordig een leidend beginsel bij de ontwikkeling en realisatie van nieuwe gebouwen. De laatste jaren dragen glazen daken steeds vaker bij aan duurzame, energiezuinige gebouwen. Dit blijkt onder meer uit de toename van het aantal projecten waarin Brakel Atmos BIPV in glasdaken toepast. 

BIPV: in glas geïntegreerde zonnecellen

Bij BIPV (Building Integrated Photo Voltaics) zijn zonnecellen esthetisch in een glazen ruit geïntegreerd. Hiervoor worden PV-cellen tussen twee ruiten aangebracht. Doorgaans maken de PV-cellen deel uit van een gelaagde ruit die een geharde ijzerarme buitenruit heeft. Deze speciale buitenruit zorgt ervoor dat de zonne-energie maximaal benut wordt door de PV-cellen. Gewoon glas bevat namelijk ijzeroxide, wat de opbrengst van de PV-cellen verlaagt. De ijzerarme ruit wordt gehard zodat die in staat is om de thermische spanning door warmte op te nemen. Dat is nodig omdat een ongeharde ruit een groot risico op thermische breuk heeft.

De stroomopbrengst

De hoeveelheid PV-cellen en de wijze waarop ze zijn verdeeld over de ruit, zijn bepalend voor de lichtdoorlatendheid van de ruit en voor de stroomopbrengst. Voor de stroomopbrengst zijn de hellingshoek en de bezonning van het gebouw ook bepalende factoren. In het detailontwerp van een glazen dak zal daarom goed worden gekeken naar een opstelling waarbij de invloed van schaduwwerking minimaal is. In het geheel van de gekoppelde BIPV-ruiten is het namelijk de ruit met de minste opbrengst die per string de totale stroomopbrengst bepaalt (zie afbeelding boven dit artikel).

Esthetica en zonwering

De daglichttoetreding en het energierendement zijn belangrijke voordelen van BIPV. Een ander voordeel is dat er op de kosten van zonwering bespaard kan worden. De PV-cellen halen namelijk een deel van de lichtintensiteit weg, waardoor zonwering in sommige gevallen niet toegepast hoeft te worden. BIPV-beglazing heeft bovendien een esthetisch effect doordat het bijzondere schaduwpatronen in het gebouw creëert.

Engineering

Zoals gezegd dient in de ontwerpfase goed gekeken te worden naar de opstelling van de BIPV-ruiten. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de bekabeling. Iedere BIPV-ruit heeft namelijk een connector die buiten het glas uitsteekt. Deze connectoren worden aan elkaar gekoppeld om een zo lang mogelijke schakeling te creëren, waarmee zo veel mogelijk stroom wordt opgewekt. Daarnaast verdient de keuze van het juiste roedeprofiel speciale aandacht in de ontwerpfase. De bekabeling moet immers door het roedesysteem kunnen lopen.

Actuele projecten

Brakel Atmos was het afgelopen jaar betrokken bij diverse projecten waarin BIPV is toegepast. Voorbeelden zijn het BREEAM-gebouw van de Watercampus Leeuwarden, Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort in Leeuwarden, onderwijsgebouw Polak Building van de Erasmus universiteit Rotterdam en Station Eindhoven

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika