Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Hotel Amstelkwartier: speciaal schuifgevelsysteem en glazen kas

« Terug

Het hotel in het Amstelkwartier moet het eerste LEED Platinum gecertificeerde duurzame hotel van Europa worden. De innovatieve glazen kas op de 22e verdieping én het speciaal ontwikkelde schuifluiksysteem voor de vliesgevels van het hotel, waarvoor Brakel Atmos tekende, dragen in een belangrijke mate bij aan de duurzaamheid van het hotel.
Het ontwerp is van Mulderblauw architecten in samenwerking met Paul de Ruiter Architects en de uitvoering is in handen van de TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros.

Glazen kas op 70 meter hoogte

Op de bovenste - 22e - verdieping van het hotel in het Amstelkwartier bevindt zich een kas waarin in de toekomst groente en fruit verbouwd worden. Brakel Atmos realiseerde deze kas met een afmeting van 20 x 12 meter. Deze is opgebouwd uit zadeldaken type Brakel® BA-4 glasroeden systeem. In deze zadeldaken zijn voor ventilatie 20 uitzetramen, type Ventria, opgenomen die worden aangesloten op het gebouwbeheersysteem. Vanwege de hoogte is (extra blanke) veiligheidsbeglazing toegepast die is voorzien van een speciale folie. Deze folie laat UV en een kleurenspectrum door waardoor deze geschikt is voor het kweken van planten. De aansluitende geïsoleerde glazen gevels van de kas zijn structureel uitgevoerd.

Bewegende gevel

Het schuifluiksysteem - in samenwerking uitgewerkt door J.P. van Eesteren, Bouwkundig Bureau Verberne en Brakel Atmos - bestaat uit 3 isolerende panelen waarvan er twee schuifbaar zijn. De panelen werken als een isolerende schil, zowel in parkeerstand als in gesloten stand. De schuifluiken zijn aangesloten op het gebouwbeheersysteem (GBS) en reageren zowel op buiten- en binnentemperatuur als de aan- of afwezigheid van de hotelgast, die ook zelf kan bepalen of de luiken geopend of gesloten moeten zijn. Zodra de hotelgast de hotelkamer verlaat, neemt het GBS de aansturing over. Bij bewolkt en koud weer gaan de luiken dicht zodat warmte vastgehouden wordt. Op winterdagen als de zon schijnt, zullen de luiken juist open gestuurd worden.

Ontwikkeling schuifsysteem

Voor de ontwikkeling van de aansturing van het schuifsysteem werkte Brakel Atmos nauw samen met schuifbeslag- en railsysteem specialist Henderson. Het betreft een schuifsysteem op hoogte waardoor betrouwbare elektrische aansturing en een systeem dat zo min mogelijk onderhoud nodig heeft een vereiste is.

Bediening en railsysteem

De elektrische motor moest zo klein mogelijk zijn en wegvallen in het schuifluiksysteem en werd dan ook speciaal voor het hotel in het Amstelkwartier ontwikkeld. Er is een bestaand railsysteem toegepast maar wél met een speciale extrusie. Belangrijke uitgangspunten hierbij waren veiligheid bij montage, onderhoud en vervanging van onderdelen. Er mogen vanzelfsprekend nooit onderdelen naar beneden kunnen vallen.
Toleranties waren eveneens belangrijk omdat die altijd aanwezig zijn bij het toepassen van meerdere losse onderdelen. Met het oog hierop werd er één aluminium profiel ontwikkeld om er zeker van te zijn dat de montage probleemloos zou verlopen.

Panelen en borstels

De beweegbare panelen bestaan, vanwege windlast en LEED, uit gecoat 0.63 mm coilcoat staalplaat en EPS isolatiemateriaal. De panelen moeten namelijk buigvast en recyclebaar zijn.

Isolatie

De gevel heeft in open toestand een isolatiewaarde van 1,2 W/m² en in gesloten stand 0,9 W/m². Op jaarbasis levert dit een aanzienlijke energiebesparing op. Zo‘n 65% op de warmtevraag, zo‘n 90% op de koelbehoefte en 50% op de ventilatie.
Voor de aansluiting van de luiken bestond de norm ‘zwak ventilerend‘. Er is een soort spouw tussen de gevel en de luiken. Dankzij overlappende kunststof borstels is er een minimale luchtlekkage.

Esthetica

De architecten hadden een duidelijke wens qua kleurstelling. In open toestand heeft de gevel een zwart/grijze uitstraling. Zijn de luiken dicht, dan wordt een goud/zilveren afwerking zichtbaar. Dit draagt bij aan de dynamiek van de gevel.

  • Opdrachtgever: Amstelside bv
  • Project Management: 4Building
  • Bouw- en installatiecombinatie: TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter & Dros
  • Architecten: Mulderblauw architecten en Paul de Ruiter Architects
  • Installatieontwerp, duurzaamheid: Arup
  • LEED-traject: BN&R John Bergs
  • IT: Nick Price Lichtontwerp: Rogier van der Heijde i.s.m. Beers Nielsen
  • Circulariteit: Copper 8
  • Interieurontwerp: Mulderblauw architecten en The Invisible Party
  • Adviseur constructie: Van Rossum bv

Artist impression: Paul de Ruiter Architects en Mulderblauw Architecten

 

Over het hotel in het Amstelkwartier

In het volop in ontwikkeling zijnde gebied Amstelkwartier verrijst een uniek hotel. Hotel Amstelkwartier bouwt aan een bijzondere ontmoetingsplek die mensen lokaal en van over de hele wereld verbindt met het grootste respect voor elkaar en voor de omgeving. De integrale duurzaamheidsvisie van het hotel heeft geleid tot een zeer innovatief ontwerp waarbij zoveel mogelijk de vier kringlopen worden gesloten, op gebied van energie, water, afval en materiaalgebruik. Duurzaam is ook de authentieke verbinding van het hotel met de buurt, de stad en de internationale reiziger.

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika