Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Toename duurzame oplossingen in parkeergarages

« Terug

Energie- en exploitatiekosten steeds belangrijker

Download hier het volledige artikel

Wat maakt een systeem geschikt als brandveiligheidsvoorziening in een parkergarage? In het verleden lette men haast uitsluitend op de functionaliteit van het systeem; het moest voldoen aan de wettelijke veiligheidsvereisten. Dat is in de laatste jaren echter veranderd. Bij de keuze van een systeem let men tegenwoordig ook steeds meer op factoren als duurzaamheid, comfort, esthetica en exploitatiekosten.

Regelgeving

Brandveiligheidsvoorzieningen in parkeergarages dienen in de eerste plaats te voldoen aan de geldende regelgeving en te zorgen voor de nodige veiligheid. Elke parkeergarage die groter is dan 1000 m² én waarin een mechanisch rookbeheersingssysteem is aangebracht, dient conform de regelgeving uitgevoerd te worden met een automatische brandmeldinstallatie.

Sensorkabeldetectie in plaats van puntdetectie

Parkeergarages worden gewoonlijk voorzien van puntmelders, zowel optisch als thermisch. De relatief lage aanschafkosten van puntmelders en hun populariteit – het zijn de meest gebruikte systemen – zijn daarbij de voornaamste overwegingen. Bij de vanzelfsprekendheid van de keuze zijn echter vraagtekens te zetten. In bestaande parkeergarages blijken bij puntmelders problemen met vervuiling en vocht op te treden. De puntmelders moeten gemiddeld om de twee jaar vervangen worden. Uiteindelijk leiden aanhoudende service- en onderhoudskosten en het ongemak van onechte meldingen ertoe dat steeds vaker wordt besloten tot het aanpassen van de installatie. Omdat betrouwbaarheid voorop staat, kiest men bij renovaties dan veelal voor sensorkabeldetectie.

Betrouwbaar en onderhoudsvrij

Dit systeem bestaat uit een hermetisch afgesloten kabel die ongevoelig is voor stof, vervuiling, vocht en wind. Het aantal ongewenste en onechte brandmeldingen is daardoor nihil. Het systeem is geheel onderhoudsvrij en genereert in twee gevallen een alarm: wanneer de instelbare maximale temperatuur is overschreden of wanneer in een korte tijd een bepaalde (instelbare) temperatuurverhoging is geregistreerd. Een ongewenst alarm door een langzaam stijgende temperatuur, bijvoorbeeld veroorzaakt door een stationair draaiende automotor, wordt hiermee voorkomen.

Bij voorkeur natuurlijke of CO/LPG-gestuurde ventilatie

Nu opdrachtgevers steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid en energiebesparing, kijken zij verder dan de functionele ventilatie-eisen. Voorheen draaiden mechanische ventilatoren vaak continu. Tegenwoordig geniet een oplossing op basis van natuurlijke ventilatie echter veelal de voorkeur. Alleen in geval van een calamiteit zal met natuurlijke ventilatie niet altijd de gevraagde prestatie worden gehaald. Als dit niet of slechts gedeeltelijk mogelijk is en er toch mechanisch geventileerd dient te worden, kiest men vaak een andere oplossing: de dagelijkse ventilatie wordt geschakeld op basis van CO/LPG-detectie. Het grote voordeel van dit variabel schakelen van de ventilatie is dat energieverbruik en geluidsoverlast beperkt blijven en de levensduur van de installatie verlengd wordt.

Download hier het volledige artikel

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika