Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Hoe vluchten mensen bij brand?

« Terug

Wetenschappelijke inzichten veranderen kijk op veiligheid

Klik hier voor het volledige artikel

Stel u voor: u bent in een groot gebouw waar brand uitbreekt. Raakt u in paniek? Of houdt u het hoofd koel en zoekt u direct de vluchtrouteaanduidingen? Een gewoon mens denkt liever niet aan dit soort vragen. In het kader van fire safety engineering worden ze echter onderzocht en dat levert verrassende uitkomsten op. Mensen blijken vaak anders te reageren dan men zou verwachten. Daardoor hebben ze vaak minder dan verwacht aan veiligheidsmaatregelen die heel zinvol lijken.

In de eerste fase van een brand bent u op uzelf en op de mensen in uw directe omgeving aangewezen. Veel hangt dus af van uw zelfredzaamheid. Die zelfredzaamheid is uiteraard mede afhankelijk van uw persoonlijkheid. Maar vergis u niet: de situatie in het gebouw zal uw zelfredzaamheid sterk beïnvloeden.

Mensen reageren anders

Bent u zich bewust van de vluchtrouteaanduidingen? De kans is niet groot. Uit een onderzoek naar 400 branden blijkt dat 92% van de overlevenden zich niet bewust is geweest van de vluchtwegaanduidingen. Vlucht u via de dichtstbijzijnde (nood)uitgang, denkt u? Mensen blijken doorgaans de bekende weg te nemen, omdat ze die als korter ervaren dan onbekende routes. Brandalarmen? Waarschijnlijk zult u daar nauwelijks op reageren, maar wel op wat mensen in uw directe nabijheid zeggen of roepen. Vluchten doet u natuurlijk zo snel mogelijk. Maar die snelheid valt tegen: uit experimenten komt naar voren dat mensen die aan de effecten van brand worden blootgesteld, langzamer lopen dan normaal.

Cruciaal: snel de weg vinden

Het lijkt logisch om brandveiligheidsmaatregelen te treffen die aansluiten bij deze wetenschappelijke gegevens. Wat betekent een geprojecteerde looproute van 30 meter, wanneer mensen langzamer lopen dan normaal en niet vanzelf de kortste weg nemen? Daar zal op een andere manier naar gekeken moeten worden ...

Cruciaal voor de brandveiligheid van gebouwen is in ieder geval de vluchtveiligheid: de mogelijkheid om veilig uit het gebouw te komen. Het gemak waarmee iemand de vluchtroute kan vinden, speelt daarbij een grote rol. In een ruimte die volloopt met rook, zult u echter al gauw niets meer zien. En wanneer de straling ondraaglijk wordt, loopt de angst snel op. Ook al bent u gewoonlijk zelfredzaam en nuchter, in zo‘n situatie kunt u gemakkelijk het hoofd verliezen.

De vluchtweg veilig stellen: RWA

Wat kunnen we met de nieuwste inzichten? Het ligt voor de hand om brandveiligheidsmaatregelen te beoordelen op hun consequenties voor de vluchtveiligheid. De brandveiligheidsoplossing die tot dusver de beste waarborg biedt voor een veilige vluchtweg, is een rookafvoerinstallatie (RWA). Hét grote voordeel van een RWA-installatie is dat die bij brand een rookvrije zone creëert. Doordat de rook wordt afgevoerd, zal men beter zicht en overzicht houden . De RWA zorgt er bovendien voor dat een veel lager stralingsniveau optreedt. Dit betekent feitelijk dat mensen lopende een grotere en effectievere afstand kunnen afleggen.

Last but not least, vergroot de rookvrije zone de kansen op een succesvolle binnenaanval van de brandweer. Erg belangrijk, helemaal als zich in het gebouw mensen bevinden die zich door beperkingen zeker niet kunnen redden ...

Kortom: de toepassing van een RWA-installatie biedt de aanwezige mensen een levensgrote kans om een gebouw in noodsituaties gezond en wel te verlaten.

Volledige artikel in PDFEurope
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika