Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Verbouwing Winkelcentrum Hoog Catharijne Utrecht

« Terug

Bijzondere glazen daken en gevels

Winkelcentrum Hoog Catharijne wordt in opdracht van Klépierre, eigenaar van het winkelcentrum, verbouwd. Deze verbouwing duurt tot circa 2019 en gebeurt in fasen.
Daglichttoetreding speelt een belangrijke rol bij deze verbouwing.

In opdracht van BAM Utiliteitsbouw is Brakel Atmos intensief betrokken bij deze omvangrijke verandering van het winkelcentrum. Brakel Atmos realiseert niet alleen de glazen daken van de Noordpassage, Zuidpassage en het Bruggebouw maar ook de glasdakconstructie en de unieke glazen gevels van de Stadskamer.

Noordpassage

Deze winkelpassage is inmiddels in gebruik en winkelend publiek heeft ‘contact met buiten‘ via een glazen overkapping van ± 10 x 60 meter in de vorm van een lessenaardak. Het dak ziet er architectonisch bijzonder uit, onder meer vanwege de verspringende ‘halfsteens‘ toegepaste beglazing. Deze beglazing bevat een speciale grijze dot-print met 60% bedrukking.

Het betreft een semi-structurele glasconstructie waarbij, in verband met de flauwe hellingshoek, gebruik gemaakt is van een weatherseal kitnaad met drukschijven. Brakel Atmos engineerde het complete glasdak inclusief de stalen liggers waarin verlichting en sprinkler geïntegreerd zijn.

Zuidpassage

De Zuidpassage is inmiddels in gebruik genomen. Brakel Atmos heeft inmiddels de eerste fase van dit glasdak met een afmeting van ± 70 x 10 meter gerealiseerd. Ook dit betreft een lessenaardak op stalen spanten. Echter hier wenste de architect een slanke constructie. Brakel Atmos ontwikkelde een nieuw dwarsprofiel om deze slanke constructie mogelijk te kunnen maken. Onder de stalen liggers zijn hier trekstangen toegepast. De toegepaste beglazing heeft een bedrukking met een dekkingsgraad van 10%.

Bruggebouw

Het Bruggebouw ligt tussen het Poortgebouw en het Radboudkwartier en vormt daarmee de verbinding tussen beide delen van Hoog Catharijne. Onlangs rondde Brakel Atmos de eerste fase van het glazen zadeldak met een afmeting van 10 x 20 meter van het Bruggebouw af. Het gaat om een semi-structureel glasdak op stalen spanten dat - net als de andere glasdaken - incidenteel beloopbaar is voor onderhoud en bewassing. Ook deze beglazing heeft een printbedrukking van 60%.

Stadskamer

Zeer bijzondere gevel

De uiterst transparante Stadskamer van Hoog Catharijne bevindt zich boven (het water van de) Catharijnesingel. Rondvaartboten zullen in de toekomst onder dit gebouw door kunnen varen. Deze ruimte heeft/krijgt bijzondere glazen gevels waaraan veel engineering voorafging. Deze bijzondere gevel begint op 4 meter hoogte boven de entreevloer. De glasgevelconstructie is opgebouwd uit verticale glazen vinnen die gemonteerd zijn tegen stalen kokers. De glazen vinnen worden via stalen trekstangen met elkaar verbonden. Deze stangen zorgen ervoor dat de glazen vinnen goed gesitueerd blijven en niet gaan kantelen. Aan de zijkant van de gevel bevinden zich beugels waaraan de trekstangen verbonden zijn. Deze constructie zorgt ervoor dat horizontale krachten opgevangen worden. In de constructies zijn glazen ruiten met een afmeting van 4 x 2 meter geïntegreerd die structureel bevestigd zijn. Het betreft zonwerende, zowel aan de binnen- als buitenzijde gelaagde ruiten. Afmeting vinnen: 735 mm x 4000 mm.
Om horizontale doorbuiging te voorkomen bevindt zich aan de onderzijde van de gevel een stalen vakwerk.

Bijzonder is dat deze gevel in zijn geheel - we hebben het dan over een totaalgewicht van 40.000 kg – hangt aan stalen liggers in het dak. Hier zijn dan ook uitvoerige constructieberekeningen aan vooraf gegaan.

Gezien het bovenstaande was een gedetailleerd montageplan zeker geen overbodige luxe. Zo is in verband met doorbelasting eerst het dak en daarna pas de gevel gemonteerd en is men met het oog op doorbuiging in het midden begonnen met monteren.

Glazen dak

De atriumoverkapping van de Stadskamer is opgebouwd uit 9 zadeldaken (10,40 x 16) en heeft een totale afmeting van 93,6 x 16 meter. De beglazing van deze overkapping heeft een printbedrukking van 30%. Aan beide zijden van deze glasconstructie komen over de volledige breedte van de Stadskamer 2 lessenaardaken van 2,5 meter. Deze lessenaars zijn uitgevoerd zonder print.

Aan de noord- en de zuidzijden van de stadskamer bevinden zich 2 luifels van 16 x 8 meter. In dit Brakel systeem zijn witte aluminium panelen geïntegreerd. De luifels fungeren als een soort droogloop boven de bruggen. De luifels bevatten een tussengoot voor afwatering van regenwater.

Robin Kroesen van BAM Bouw en Techniek maakte een filmpje waarin de glazen daken goed te zien zijn.

Film BAM

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika