Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Comfort Residentie Boerhaave hersteld met nachtkoeling

« Terug

Natuurlijke ventilatie blijkt oplossing voor warmteprobleem

Bewoners van Residentie Boerhaave in Roosendaal klaagden in warme perioden over warmteoverlast. Na uitvoerig onderzoek bleek nachtkoeling de oplossing voor dit warmteprobleem. Een oplossing die niet alleen resulteert in tevreden bewoners maar die ook nog eens duurzaam is.

Na aanhoudende klachten van bewoners besloot woningcorporatie St. Stadlander eind 2015 onderzoek uit te laten voeren naar de ‘thermische behaaglijkheid‘ bij Residentie Boerhaave. Uit dit onderzoek bleek onder meer dat de binnentemperatuur gedurende 42 dagen per jaar boven de comfortgrens van 28 graden uitkwam. Reden voor de woningcorporatie om te zoeken naar een oplossing.

Warmteaccumulatie betonconstructie

Als mogelijke oplossingen passeerde onder meer het toepassen van zonwerende folie op de lichtstraat of het inblazen van buitenlucht de revue. Men had echter te doen met warmteaccumulatie in de betonconstructie. Zonder koeling zou bij lange warmteperioden de betonconstructie dusdanig opwarmen dat dit tot klachten zou blijven leiden. Het aanvullend inblazen van (warme) buitenlucht zou in die gevallen ook geen afdoende oplossing bieden omdat het de beton niet voldoende zou afkoelen.

Nachtkoeling met natuurlijke ventilatie

De oplossing werd gevonden in nachtkoeling. ‘s Nachts wordt koude lucht - op basis van thermiek - via de gevel toegevoerd en warme lucht via het dak afgevoerd. De koude lucht koelt zowel het beton als de binnenruimte af waardoor er overdag een comfortabel binnenklimaat ontstaat.

Duurzame, stille oplossing

Bijkomend voordeel is dat het ook nog eens gaat om een energiezuinige, stille oplossing. Er wordt immers gebruik gemaakt van het natuurlijke principe dat warme lucht opstijgt. Een effectieve, geluidloze manier van ventileren die zowel overdag als ‘s nachts kan worden ingezet.

Inzet aanwezige RWA systeem

Bij de bouw van dit wooncomplex werd in het kader van brandveiligheid een natuurlijk rook- en warmteafvoer systeem toegepast. Dit systeem bestond uit Brakel® Ventria uitzetramen die voor luchttoevoer in de gevel (begane grond) en voor luchtafvoer in het glasdak werden toegepast. De ventilatieramen in het glasdak werden ook voor dagelijkse ventilatie gebruikt. Echter de uitzetramen op de begane grond niet omdat hiervan hinder ondervonden kon worden (ze bevinden zich zowel aan de binnen- als buitenzijde aan de looproute).

Voor nachtkoeling uitbreiding met glaslamellen

Om voldoende thermiek te kunnen realiseren installeerde Brakel Atmos op de 1e etage van het wooncomplex glaslamellen voor luchttoevoer. Deze glaslamellen - type Brakel® Estra – passen esthetisch in de gevel én bevinden zich op een locatie waar ze voor bewoners geen ‘gevaar‘ op kunnen leveren (in tegenstelling tot de uitzetramen op de begane grond zitten ze op een plaats waar ze niet bereikbaar zijn voor bewoners).

Aansturing

Het natuurlijke ventilatiesysteem wordt automatisch aangestuurd op basis van binnen en buiten temperatuur.

Bewonersoverleg

Voordat gekozen werd voor de nachtkoeling vond uitvoerig overleg plaats met de bewoners. Op basis van uitleg, ervaring en voorbeelden werd ingestemd met deze oplossing. Met als resultaat tevreden bewoners.

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika