Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Eneco Rotterdam

« Terug

Brakel Atmos realiseert glaskap atrium

Mooi en duurzaam: het nieuwe hoofdkantoor van Eneco

Download hier het volledige artikel over Eneco

Het oude ABB-terrein in Rotterdam is in de afgelopen jaren herontwikkeld tot een modern gebied, waar diverse bedrijven van naam zich hebben gevestigd. Onlangs heeft het gebied een opvallend object erbij gekregen. Het gebouw waarin energieleverancier Eneco begin 2012 zijn hoofdkantoor vestigt, is een bijzonder staaltje architectuur. Het werd ontworpen door Cees Dam & Partners. Aannemer van het project was Heijmerink te Bunnik. Oskomera te Deurne kreeg het dak en de gevels in opdracht en schakelde Brakel Atmos in voor het engineeren en realiseren van de glazen kap met geïntegreerde ventilatie. Martien Trouborst, projectleider van Oskomera, belicht het unieke project.

Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlak van 30.000 m². Energiezuinigheid stond centraal in het ontwerp: het gebouw heeft onder meer warmte-koudeopslag in de bodem en is op grote schaal voorzien van zonnecellen. Aan de zuidkant bevindt zich één van Nederlands grootste gevelgeïntegreerde zonnestroomsystemen dat een geveloppervlakte van 500 m² heeft. Op de daken heeft Oskomera zowel platte zonnepanelen als zogenaamde Suntrackers (zonnevolgsystemen) geïnstalleerd. Een gezichtsbepalend element is de – overigens niet door Oskomera gerealiseerde – vegetatiegevel die de plint van het gebouw het hele jaar door een groen aanzien geeft.

Daglicht naar binnen

Een ander opvallend element is het atrium, dat het gebouw licht en transparant maakt. Martien Trouborst: "Eneco gaat het atrium beneden als ontvangstruimte benutten. Van de begane grond tot de negende verdieping is het helemaal open. Waar je je ook bevindt, als je naar boven kijkt, zie je het glasdak."

Het glasdak heeft een oppervlakte van circa 620 m². Het is een lessenaar in de vorm van een driehoek. Omdat de drie zijden gebogen zijn, zijn langs de randen vormruiten toegepast. Op de lessenaar sluit een gesegmenteerde langswand van circa 31 m lang aan, die tevens aansluit op de daktuin. Ten behoeve van de ventilatie zijn in het dak 12 Ventria uitzetramen opgenomen.

Complexe engineering

Aan het glasdak waren de nodige eisen gesteld. Vóór alles moest het slank zijn, vertelt Martien: "Zo dun mogelijk, met dunne profieltjes. Wij hebben eerst het staalwerk helemaal uitgewerkt als 3D model. Daaroverheen heeft Brakel Atmos vervolgens een kap getekend en geëngineerd."

De detaillering van de glaskap was erg complex: "Je hebt te maken met een gesegmenteerde gevel. Het gebouw is een driehoek waarvan alle zijden bol zijn. Doordat het rond is en schuin afloopt, moet je dat apart in 3D detailleren. Bovendien moest Brakel Atmos rekening houden met het uitzetten en krimpen van het materiaal. De kap moet een centimeter of twee in alle richtingen kunnen schuiven hetgeen betekent dat de randbeplating flexibel moet zijn en een waterdichte aansluiting moet vormen.

"Gelukkig bleek de afstemming te kloppen: "Het staal dat wij hebben gemaakt en het door Brakel Atmos geleverde glas en aluminium passen heel goed."

De kap is voorzien van zonwerende, geharde beglazing. "Het glas is incidenteel beloopbaar, zodat schoonmakers het kunnen reinigen. Voor de schoonmakers heeft Brakel Atmos een aanlijnvoorziening aangebracht." Deze aanlijnvoorziening bestaat uit een rvs kabelsysteem dat aan de uiteinden voorzien is van dempers die de kracht van een val kunnen opvangen.

Flexibiliteit afstemming werkvolgorde

Het plaatsen van de glaskap was een uitdaging. "In het oorspronkelijk ontwerp zou de prefab (voor de gevels) nog niet eens klaar zijn, wanneer de glaskap er al in ging. Uiteindelijk zijn de gevels en de glaskap echter tegelijk opgetrokken."

Dat had de nodige consequenties voor de planning: "Er werkte een ploeg aan het dak en een ploeg aan de gevel. Dan moet je afstemmen; niet boven elkaar werken, maar langs elkaar werken bijvoorbeeld. De ene ploeg werkte ‘s avonds en de andere overdag. In het bouwteam hebben we daar altijd goed overleg over gehad."

Door problemen in de bouw konden Oskomera en Brakel Atmos pas later beginnen met het plaatsen van de gevels en de glaskapconstructie. "De einddatum bleef echter hetzelfde. Alle werkzaamheden moesten we in minder tijd uitvoeren. Dat vroeg flexibiliteit aan beide kanten: afstemmen, schuiven, langer doorwerken en ‘s avonds werken."

Architectonisch concept gerealiseerd

Alles is op tijd gereedgekomen. Eneco is druk bezig met de inrichting van het casco opgeleverde pand. "Volgens mij zijn ze erg blij met het gebouw. Ze zijn zeer onder de indruk van de uitstraling die het heeft."

Hoe kijkt Oskomera terug op de samenwerking met Brakel Atmos? "Toen we de opdracht hadden aangenomen, hadden we al veel overleg gehad met Brakel Atmos, voor een groot deel in het commerciële traject. Bij dit soort specialistische daken willen wij een deel van het risico leggen bij een partner die er verstand van heeft en er goed in is. Een partner die meedenkt en bereid is om ook dat ene stapje extra te maken. Ik ben tevreden met het resultaat. De relatie met Brakel Atmos is er al langer; we doen vaker projecten met elkaar. Samen maken we een kwalitatief goed product waar we trots op mogen zijn."

Wat vond Martien zelf van het project? "Het idee van de architect hebben we echt weten te realiseren. Dat zie je terug in de gevel, het dak en het licht dat er doorheen valt. Het is prachtig om zo‘n gebouw te maken!"

Download hier het volledige artikel over Eneco

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika