Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Boekenberg Spijkenisse

« Terug

Brakel Atmos realiseert unieke glasconstructie van De Boekenberg

Spijkenisse krijgt transparante piramide als bibliotheek

Download hier het volledige artikel

Een openbare bibliotheek is voor iedereen. Dus moet het een transparant gebouw zijn. Die gedachte inspireerde MVRDV tot het ontwerp voor bibliotheek De Boekenberg in Spijkenisse. Met zijn glazen schil oogt het gebouw als een eigentijdse, glazen piramide.

De bibliotheek op het marktplein van Spijkenisse wordt begin volgend jaar opgeleverd. Naast het bibliotheekgedeelte (3.600 m2) komen commerciële ruimten, een leescafé, een auditorium, een denksportcentrum en vergaderruimten. Deze en alle andere ‘gesloten‘ ruimten, zoals kantoren, magazijnen, zijn gestapeld, waardoor een trappiramide ontstaat. Tegen deze ‘berg‘ worden de boekenkasten gemonteerd. De terrassen rond de berg zijn geschikt als looppaden, tentoonstellings- en presentatieruimten; ook bieden ze ruimte voor lezen en ontmoeten. De hele berg wordt overkoepeld door de glazen stolp.

Ontwerpeisen resulteren in open gebouw met veel daglicht

Hoe ontstaat zo‘n origineel idee? Fokke Moerel, architect bij MVRDV: "De opdracht was: een bibliotheek te ontwerpen die mensen uitnodigt tot lezen. Een uitdaging: hoe maak je een bibliotheek die mensen weer naar binnen trekt? Een gesloten gebouw nodigt niet uit tot betreden, maar een transparant gebouw wel. Dat bracht ons op het idee om de bibliotheek om te keren, naar buiten toe, om te laten zien wat er binnen gebeurt. De terrassen rond de boekenberg geven het gebouw bovendien openheid."

Het ontwerp moest passen bij de kern van Spijkenisse: "De gekozen typologie en materialen verwijzen naar de bakstenen kerk en de traditionele, houten boerderijen." De vormgeving gaf overigens niet de doorslag in de ontwerpcompetitie: "We hebben onder meer gewonnen vanwege het daglicht, het klimaat, het comfort en de natuurlijke ventilatie. We wilden een zo energiezuinig en duurzaam mogelijk gebouw neerzetten. Daarom zochten we samenwerking met experts op dit gebied."

Inzet van innovatieve experts

Eén van de experts, ingenieursbureau Arcadis, ontwikkelde het klimaatsysteem, waarvan warmte- en koudeopslag en materialen met faseverandering (in het plafond) deel uitmaken. "Vanwege de glazen schil vroeg het klimaat bijzondere aandacht."

Brakel Atmos werd als expert aangetrokken voor de realisatie van de beglazingsconstructie van 3.000 m² . "Die moest helemaal strak zijn; bedieningen en leidingen zijn hierin helemaal weggewerkt. Brakel Atmos liet snel blijken graag aan dit project mee te willen werken. Al in een vroeg stadium begon Brakel Atmos met detailleren, wat voor ons erg belangrijk was."

Teamwork centraal

De betrokken partijen bogen zich gezamenlijk over diverse vraagstukken. "Er is onder meer gekeken naar de juiste percentages zonwering en de reflectiewaarden. Hoe houd je daarbij het gebouw zo transparant mogelijk? De boeken mogen niet groen kleuren, maar moeten helder blijven." Op basis van de mock-up die Brakel Atmos vervaardigde, werd uiteindelijk onder meer de juiste beglazing (LTA 60, ZTA 28) gekozen.

Natuurlijke luchtstroming langs glazen kap

Een ander vraagstuk dat in goed overleg werd opgelost, was het op gang brengen van de luchtstroom in de glazen piramide. "Hiervoor wordt lucht onder kasten via de vloeren ingeblazen en tussen het glas en de houten spanten via de uitzetramen afgevoerd. Daarvoor is een goede engineering tussen de houten spanten en de glasconstructie nodig. Dat vergt teamwork."

Nauwkeurige berekeningen beglazingsconstructie

De hele beglazingsconstructie is door Brakel Atmos zorgvuldig doorgerekend. Op 10 meter hoogte, bij de overgang van dak naar wand, kan de constructie theoretisch 10 cm heen en weer bewegen. Deze bewegingen worden in de koppelingen van de aluminium roedes opgevangen.

Mock-up t.b.v. engineering en bouwvolgorde

Aan de hand van de mock-up werd ook de optimale bouwvolgorde bepaald. Bij de glasconstructie luisterde het erg nauw. Na montage van de houten spanten moest de constructie zo snel mogelijk waterdicht gemaakt worden. Onder de kap moesten de sprinkler, zonwering en verwarming worden gemonteerd op de gelamineerde houten liggers; dat moest vóór de montage van de kap gebeuren.

Tussen de glazen kap en de houten spanten is hoogte gecreëerd voor deze installatie. Brakel Atmos maakte de berekeningen om te bepalen wat technisch haalbaar was en ontwikkelde de speciale beugels. Het montageproces werd als een soort trein opgebouwd, zodat alle partijen vooruit konden en de overkapping zo snel mogelijk dicht zou zijn.

De Boekenberg is klaar. Hoe kijkt Fokke Moerel terug op het project? "Door alle facetten al aan het begin van het ontwerp vast te leggen, kwamen partijen met begrip voor elkaar tot goede oplossingen. Alle uitvoerende partijen hebben intensief meegedacht en dat was noodzakelijk".

Het aandeel van Brakel Atmos
Glazen piramide
Brakel Atmos engineerde en realiseerde de complete glazen piramide op basis van het vierzijdig ingeklemde Brakel 4-systeem.

Uitzetramen met verborgen bediening
In het dak zijn Luma uitzetramen opgenomen, waarvan de leidingen geheel in de profielen zijn weggewerkt. Voor montage werden de Luma‘s – net als de sprinkler en de verwarming – afgeperst; er mocht geen luchtlekkage zijn.

Voor ventilatie in de gevel zijn Inova uitzetramen opgenomen, die worden gecontroleerd in vier groepen (noord-zuid-west-oost) op basis van binnen- en buitentemperatuur, neerslag en wind. Ze worden traploos open en dicht gestuurd. Het ANV-systeem van Brakel Atmos is gekoppeld aan een gebouwbeheersysteem van derden.

 Voor het volledige artikel over de Boekenberg in Spijkenisse kunt u hier het PDF bestand downloaden

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika