Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Winkelcentrum Schooten Plaza Den Helder

« Terug

Brakel Atmos combineert daglicht, RWA en ventilatie in renovatieproject

Het is weer prettig winkelen in Winkelcentrum Schooten Plaza

Download hier het volledige artikel

In de jaren zestig was het winkelcentrum helemaal in. Het ging mee met de trends van de jaren tachtig. In de eenentwintigste eeuw kon Winkelcentrum Schooten Plaza in den Helder aanvankelijk echter niet meekomen. De bezoekersaantallen liepen drastisch terug. Kapitein-Jacobs-Kapitein Architekten uit Den Helder werd ingeschakeld voor de upgrading. Een lang verhaal met een happy end, vertelt architecte Brigitte Jacobs. "Veel mensen vinden het weer leuk en prettig."

De teruglopende bezoekersaantallen en de slechte staat van het dak waren voor de VvE van het winkelcentrum aanleiding om het architectenbureau in te schakelen. "Het oorspronkelijk ontwerp is geïnspireerd op de Lijnbaan in Rotterdam. Winkels met grote luifels eraan: dat was spraakmakend in de jaren zestig. In de jaren tachtig werd een overkapping aangebracht. Tussen de boven de winkels uitkragende luifels werden polycarbonaat lichtstraten gemonteerd. Die hebben redelijk lang voldaan, maar werden op den duur donker en vuil; bovendien traden lekkages op."

Warmteprobleem

Het winkelend publiek liet het bovendien afweten en daar was een reden voor: "Het werd onder de kap veel te warm." En er was nóg een probleem: "Het winkelcentrum was niet veilig voor het publiek. Een situatie die de brandweer jarenlang heeft gedoogd."

Het project kende een lange aanlooptijd. "We werden in 2003 ingeschakeld. We hebben echter veel tijd geïnvesteerd om de winkeliers uit te leggen dat het echt allemaal zou verbeteren. Met Brakel Atmos hadden we sinds 2005 al regelmatig contact. Brakel Atmos geeft adviezen waarmee je als architect de opdrachtgever kunt overtuigen. We hebben ons er dan ook hard voor gemaakt dat Brakel Atmos het glazen dak, de rookafvoerinstallatie en het natuurlijke ventilatiesysteem mocht realiseren."

Een nieuw dak van glas: transparant en isolerend

Transparantie, brandveiligheid en warmteafvoer: al deze zaken werden tegelijk aangepakt. "We kozen voor verwijdering van de luifels, maar hebben zoveel mogelijk in de geest van het originele ontwerp gedacht. Het principe is: een open, heldere winkelstraat die zich als buitenruimte presenteert." De kunststof lichtstraten werden vervangen door een duurzame glazen kap, omdat glas veel minder verweert en transparant blijft. "De winkeliers maakten zich wel zorgen over de kap. Ze wilden zeker weten dat het niet weer zó warm als eerst zou worden."

Om die zekerheid te bieden, werd proefondervindelijk de beste zonwerende oplossing bepaald: "Toen de kap al helemaal zijn vorm had, zijn hulpspanten gelegd. Daarop hebben we verschillende ruiten neergelegd om te zien wat hun effect was en hoeveel licht ze zouden doorlaten op donkere dagen."

Uiteindelijk viel de keuze op isolerende, dubbele beglazing met de volgende specificaties: TI 60%, g-factor 30% en een U-waarde van 1,1 W/m2K. Het glas is deels gehard uitgevoerd, waardoor het een verhoogde sneeuwlast aan kan. Brakel Atmos realiseerde glazen zadeldaken over een oppervlakte van ca. 1750 m2 met speciale kopwanden over zo‘n 120 m2.

Rookafvoer en ventilatie in één

Het warmteprobleem werd opgelost met een rookafvoerinstallatie (RWA) die aangestuurd wordt op basis van Automatische Natuurlijke Ventilatie (ANV). "Het regelsysteem bevat een sensor die ervoor zorgt dat boven een bepaalde temperatuur de uitzetramen automatisch opengaan. Dat gebeurt vrij vaak, omdat Den Helder relatief veel zon krijgt."

Voor de afvoer van warme lucht zijn in het RWA-systeem 56 uitzetramen van het type Ventria TG toegepast. Toevoer van lucht gebeurt via 4 glazen lamellenventilatoren van het type Estra. Met uitzondering van de brandmeldinstallatie verzorgde Brakel Atmos het hele aansturingssysteem waaraan de Estra‘s en Ventria‘s zijn gekoppeld.

De RWA-installatie fungeert dus zowel als ventilatie- als brandveiligheidsvoorziening. "De grens tussen de winkelstraat en de winkels is 60 minuten brandwerend uitgevoerd. Voor de compartimentering zijn glazen rookschermen geplaatst, die bijna niet opvallen. De rookschermen verdelen de winkelstraat in drie segmenten, zodat de rook per segment kan worden afgevoerd en lucht kan worden toegevoerd. De brandveiligheidsvoorziening is niet gericht op het behoud van het winkelcentrum, maar uitsluitend op de vluchtveiligheid van de mensen. Dat was in dit geval de maximaal haalbare keuze."

Montage: een verhaal apart

De uitvoering van het project was voor de winkeliers een lastige tijd. Het slopen gebeurde in delen. Speciale veiligheidsvoorzieningen werden getroffen, omdat het winkelcentrum zou openblijven. De strenge winter van 2010-2011 gooide echter roet in het eten. "De aanleg van de nutsvoorzieningen werd aanzienlijk vertraagd. De hele planning schoof op en de winkeliers moesten hun winkel toch nog twee weken sluiten." Ook Brakel Atmos had er last van. Vanwege de sneeuwval was veel minder montagetijd beschikbaar. De moeilijkheden werden echter overwonnen: "De samenwerking met Brakel Atmos was prettig; zowel in het adviestraject als in de montage en de nazorg."

Brigitte Jacobs kijkt tevreden terug op de ingrijpende operatie. "De situatie is veel beter geworden. Het publiek kan plezierig bij daglicht winkelen, terwijl de producten veel beter uitkomen. Alle winkeliers hebben hun interieur opnieuw vormgegeven. Dat betekent dat zij er een goed gevoel bij hebben. Anders doe je die extra investeringen niet." In het boekje dat ter gelegenheid van de opening is uitgegeven, verwoordt de voorzitter van de VvE het zo: "Met trots stel ik vast dat we het mooiste winkelcentrum van de regio hebben gekregen."

Download hier de PDF over de renovatie van Winkelcentrum Schooten Plaza

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika