Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Hollandia Staete is nu een comfortabel gebouw

« Terug

Brakel Atmos realiseert update comfort, brandveiligheid en duurzamheid

Download hier het volledige artikel

Hollandia Staete is een wooncentrum voor senioren (55+) in Veenendaal. Het bestaat uit 65 twee- en 17 driekamerwoningen verdeeld over een complex met 4 en 5 bouwlagen. Toen renovatie van de lichstraat in het complex aan de orde was, nam eigenaar Woonzorg Nederland contact op met Brakel Atmos. De oude kunststof lichtstraat was namelijk aan vervanging toe. Maar zoals dat bij renovatie wel vaker gaat: van het een kwam het ander. Op het gebied van ventilatie, comfort en brandveiligheid bleken namelijk ook verbeteringen noodzakelijk te zijn. Brakel Atmos adviseerde en realiseerde een eigentijdse oplossing.

Erik Verkaik (projectleider onderhoud) en Bertus Versteeg (beheerder Hollandia Staete) waren namens Woonzorg Nederland direct bij de renovatie betrokken. Zij vertellen hoe de samenwerking met Brakel Atmos verliep. Erik Verkaik schetst de uitgangssituatie: "Het pand is 25 jaar oud. De zonwering op de lichtstraat functioneerde niet meer. In de verouderde kunststof lichtstraat traden regelmatig lekkages op. Daarnaast waren er warmteproblemen. We hadden maar twee rookluiken in de lichtstraat. In het oude gedeelte van het complex werd het daardoor veel te warm." Bertus Versteeg vult aan: "Boven in het gebouw kon het wel 60°C worden; de huisarts adviseerde de bewoners dan om niet de gang op te gaan." Verbetering van de leefbaarheid, gezondheid en veiligheid stonden bij de renovatie van de lichtstraat in het complex daarom centraal.

Lichtstraat: glas in plaats van kunststof

In overleg met Brakel Atmos werd meteen al besloten om de nieuwe lichtstraat in glas uit te voeren. Erik Verkaik: "Er zitten zoveel nadelen aan kunststof: het verweert snel en de transparantie is minder, wat het uitzicht naar buiten belemmert. Bovendien maakt kunststof geluid wanneer het regent en uitzet." Bertus Versteeg: "Dat kunststof was zó verweerd, dat er totaal geen lichtinval meer was. Daardoor was het schemerig op de gangen."

Hoewel Woonzorg Nederland er niet om had gevraagd, adviseerde Brakel Atmos al tijdens het eerste gesprek om ook de brandveiligheid aan te pakken. De twee oude luiken in het dak waren destijds bedoeld voor rookafvoer. Volgens de huidige regelgeving is dit voor de brandveiligheid echter niet meer voldoende. Verkaik: "Daar hadden we niet op gerekend, maar we hebben het wel meegenomen in het hele pakket."

Complete oplossing: licht, lucht en veiligheid

Hoe kwam het hele pakket er uiteindelijk uit te zien? De kunststof lichtstraat is vervangen door een glazen dak voorzien van zonwerend isolatieglas, met een g-waarde van 0,32. Dat isoleert niet alleen beter, maar is ook nog eens duurzaam; glas gaat immers langer mee dan kunststof. Ook belangrijk: glas heeft een prettige, transparante uitstraling. In het glazen dak zijn vier ventilatieluiken opgenomen; twee meer dan eerst. Bovendien zijn in de gevel toevoerluiken (lamellen) aangebracht; die waren er voorheen niet.

Speciaal voor de brandveiligheid is in overleg met de brandweer een aantal voorzieningen aangebracht zoals aspiratiedetectie: een soort buizensysteem dat continu luchtmonsters neemt en rook snel detecteert. Verkaik: "Dat is een aardige ingreep geweest. Daarnaast hebben we op vrijwel alle deuren die aan het atrium grenzen, tot aan de fietsenberging toe, vrijloop deurautomaten toegepast."

Bewoners werden geïnformeerd over het hoe en waarom van het nieuwe brandveiligheidssysteem, vertelt Bertus Versteeg: "Er waren op een gegeven moment veel vragen. Op onze uitnodiging heeft de brandweer een voorlichtingsbijeenkomst verzorgd. Dat heeft veel onrust weggenomen; bewoners voelen zich nu erg veilig."

Uitvoering: veilig en zonder overlast

Hoe verliep de montagefase? Versteeg: "Er waren duidelijke afspraken; we wisten precies wanneer de mensen van Brakel Atmos zouden komen. Bovendien had ik elke dag telefonisch contact met Brakel Atmos. Toen het dak open lag, is alles goed afgeschermd. De locatie werd afgezet met hekken en er werd een veiligheidsnet gespannen. Het was erg goed geregeld. Het was veilig voor de bewoners en er was heel weinig overlast."

Wat vinden de bewoners van het resultaat? Bertus Versteeg: "Op de gangen is het nu gewoon licht. Boven is de temperatuur bijna constant 20°C en op de vierde etage hebben ze een prachtig uitzicht. We hebben dan ook veel positieve reacties van bewoners gekregen." Erik Verkaik valt hem bij: "Hollandia Staete is naar tevredenheid opgeleverd. Het is een fleuriger, zonniger gebouw geworden met als belangrijkste: tevreden bewoners."

Download hier het volledige artikel

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika