Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Dordrechts Museum

« Terug

Glas geeft Dordrechts Museum open, gastvrije uitstraling

Van museum tot culturele ontmoetingsplaats

Download hier het artikel

Het in 1842 opgerichte Dordrechts Museum is één van de oudste musea van Nederland. In de loop der jaren heeft het een indrukwekkende verzameling schilderijen bijeengebracht. De collectie bestrijkt zo‘n 400 jaar Nederlandse schilderkunst: van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw tot de kunstenaars van nu. Een prachtige verzameling alleen is tegenwoordig echter niet genoeg om het publiek te blijven boeien en nieuwe doelgroepen aan te trekken. Daarom besloot het museum een nieuwe weg in te slaan: het moest een culturele ontmoetingsplaats voor de regio worden. Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum, vertelt over de renovatie die daarvoor nodig was en over het glas dat nu oud en nieuw verbindt.

Tussen 2008 en 2010 ging het museum dicht voor een ingrijpende verbouwing naar het ontwerp van Architectenbureau Kraaijvanger Urbis. Het museum onderging een complete metamorfose. Eén opvallende verandering is bijvoorbeeld de bebouwing van de binnenplaats, waardoor de tentoonstellingsruimte aanzienlijk werd vergroot. Gezichtsbepalend is ook de verplaatsing van de entree naar het midden van het gebouw aan de tuingevel. Schoon constateert: "Het is gelukt; het museum straalt nu gastvrijheid uit. Het publiek is enthousiast. Mensen noemen het een museum van wereldklasse. Onze gastheren en -vrouwen nemen vaak complimenten in ontvangst over zowel de collectie als het nieuwe gebouw."

Glas laat oud en modern in hun waarde

De originele oudbouw en de moderne nieuwbouw staan dicht naast elkaar. Het glazen dak heeft hier een belangrijke functie. "Zonder daglichttoetreding zou het op de begane grond erg sfeerloos en donker zijn geworden. Nu is het er licht en aantrekkelijk. De uitbreiding staat los van de bestaande bouw. Een bewuste keuze, want hierdoor blijven de historische gevels zichtbaar. Oud en nieuw zijn verbonden maar behouden dankzij het glas hun eigen uitstraling."

Het glazen dak, dat vanzelfsprekend waterdicht moest zijn, stelde Brakel Atmos overigens voor een behoorlijke uitdaging. Aansluiten op gebouwen die in bijna twee eeuwen krom en scheef zijn getrokken, is niet eenvoudig. Met nauwkeurige metingen, zorgvuldige engineering en de betrokkenheid van het ervaren montageteam bracht Brakel Atmos de opdracht tot een goed einde.

Sfeerbepalend daglicht laat kunst tot haar recht komen

"In de nieuwbouw is gekozen voor twee glasdaken, één op het noorden en één op het zuiden. Het direct intredende daglicht wordt door middel van lamellen computergestuurd toegelaten in de museumzalen. Dit geeft een prettige sfeer en laat de kunst volledig tot haar recht komen. Bij de entree van de oudbouw heeft de architecten een volledig glazen aanbouw ontworpen. Ook die laat het oorspronkelijke aangezicht van het gebouw in z‘n waarde. De aanbouw is helemaal in glas uitgevoerd om bezoekers het idee te geven dat ze midden tussen de bomen in de museumtuin staan."

De ruiten van de aanbouw waren zo groot dat ze met speciaal transport moesten worden aangevoerd.

Transparant, duurzaam en veilig

Het museum streeft letterlijk en figuurlijk naar transparantie. "Het museum mag geen drempels meer opwerpen, maar moet voor iedereen toegankelijk zijn. Door het glas is het gebouw letterlijk met de stad verbonden. De voorbijganger kan een blik naar binnen werpen. Binnen kan de bezoeker op een aantal plekken naar buiten kijken; hij ziet de stad zelf dan als een schilderij."

Met de glazen entree, drie glazen wanden en glasdakconstructies – allemaal energiezuinig uitgevoerd – heeft Brakel Atmos een belangrijke bijdrage geleverd aan het transparante karakter. Vanwege de veiligheid is inbraakwerende beglazing toegepast.

Van museum naar ontmoetingsplaats

Voor bezoekers van alle leeftijden organiseert het Dordrechts Museum tal van activiteiten, zoals rondleidingen, workshops en lezingen. Schoon besluit: "Daar hebben we nu de ruimte en de middelen voor. Mensen komen niet langer uitsluitend voor een ‘gewoon‘ museumbezoek. De reacties van het publiek bevestigen dat we de juiste keuze hebben gemaakt!"

Download hier het artikel

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika