Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Winkelcentrum De Koperwiek Capelle a/d IJssel

« Terug

Glazen lichtstraten, brandveiligheid en een ventilatieoplossing

Publiek is weer helemaal terug in Winkelcentrum De Koperwiek

Download het volledige artikel

Wie in de regio Rotterdam wil winkelen, kan op veel plaatsen terecht. Er wordt fel gestreden om de gunst van de kooplustige consument. Winkelcentrum De Koperwiek in Capelle a/d IJssel dreigde de concurrentieslag te verliezen. De bezoekersaantallen liepen fors terug. Van der Vorm Vastgoed, eigenaar van De Koperwiek, ondernam actie en schakelde HET Architectenbureau uit Naaldwijk in. Een revitalisatieplan werd ontworpen, dat vervolgens werd uitgevoerd door Slavenburg bv uit Capelle a/d IJssel. Jacco van den Bergh, projectleider bij het bouwbedrijf, vertelt hoe de samenwerkende partijen het winkelcentrum up-to-date hebben gemaakt.

Met lage plafonds en kunststof lichtstraten die hard aan renovatie toe waren, oogde De Koperwiek niet aantrekkelijk meer. Alleen al vanwege de oubollige uitstraling was een facelift hoognodig. Maar ook het comfort liet te wensen over, zegt Jacco van den Bergh: "Onder de kunststof lichtstraten werd het veel te warm. Bovendien voldeden de brandveiligheidsvoorzieningen niet aan de actuele eisen; daarom moest het dak aangepakt worden. Bezoekers bleven weg en er was op een gegeven moment zelfs leegstand: niet exorbitant, maar wel merkbaar."

Wat hield het revitalisatieplan in? "Er is winkeloppervlakte bijgekomen; de hele oppervlakte is bovendien opnieuw ingedeeld. Ook kwamen er nieuwe winkels bij, waaronder een publiekstrekker als H&M. De passages zijn helemaal vernieuwd en hebben gezellige kiosken gekregen. Het dak is fors verhoogd. Dat kijkt veel ruimer en maakt het winkelcentrum veel lichter en transparanter."

Brandveiligheid: eisen van brandweer

Van een open winkelstraat veranderde De Koperwiek in de afgelopen decennia tot een met kunststof daken overkapt winkelcentrum, dat keer op keer werd uitgebreid. "Omdat het te groot werd, had de brandweer ernstige bezwaren tegen de situatie. Met de renovatie moest worden voldaan aan de eisen: een sprinklerinstallatie en een RWA installatie."

Brakel Atmos was nauw betrokken bij het voortraject. Er was intensief contact met de architect en met adviseur DGMR. Na inspectie van de situatie voerde Brakel Atmos een engineeringsopdracht uit. Hierin werd een rookafvoersysteem (RWA) geadviseerd dat aan de geldende eisen voldoet en tevens voor ventilatiedoeleinden geschikt is. Gezien de ervaringen in het voortraject besloot de architect Brakel Atmos voor te schrijven in het bestek.

"De passages in het winkelcentrum zijn de vluchtroutes; bij brand moeten de passages dus rookvrij blijven. Daarom is gekozen voor een RWA-systeem, bestaande uit Ventria uitzetramen en Eura kleppenventilatoren. In de engineeringsopdracht heeft Brakel Atmos de zone-indeling en het aantal benodigde Ventria uitzetramen en Eura kleppenventilatoren aangegeven. Hiermee heeft de architect een goed ontwerp kunnen maken."

Ventilatieoplossing voorkomt overmatige warmte

Een groot deel van de oude kunststof lichtstraten is vervangen door lichtstraten van glas. "De uitzetramen die in eerste instantie voor brandveiligheid zijn bedoeld, worden ook gebruikt voor de ventilatie van de passages. Ze worden bij een bepaalde temperatuur automatisch open gestuurd."

Brakel Atmos werd uitgekozen om de geadviseerde oplossing ook te realiseren. Jacco van den Bergh, die in het project behalve werkvoorbereider ook inkoper en later projectleider was, licht de keuze toe: "Ik heb meerdere partijen gesproken. Uiteindelijk heb ik Brakel Atmos gekozen op basis van kwaliteit en het advies over de brandveiligheid. Bovendien had ik met Brakel Atmos al goede ervaringen opgedaan in het project winkelcentrum Maaswijk in Spijkenisse."

Kunststof vervangen door glas

Een groot deel van de kunststof lichtstraten werd vervangen. Brakel Atmos realiseerde 4 glazen lichtstraten, in lengte variërend van ca. 50 en 102 meter en een breedte van ca. 2 meter. Hierin is half geharde, gelaagde zonwerende beglazing aangebracht en zijn 18 Eura kleppenventilatoren en 20 Ventria uitzetramen geïntegreerd. "Het klimaat in het winkelcentrum is nu prettig, waardoor mensen ook op warme dagen blijven ‘hangen‘. Regen vormt geen probleem; dankzij detectie met regensensoren worden de luiken dan dicht gestuurd."

Meedenken in de uitvoering

Ook tijdens de uitvoering dacht Brakel Atmos actief mee. "Zo heeft Brakel Atmos berekeningen gemaakt voor de exacte positionering van de ‘verlaagde houten plafonds‘ onder de kleppenventilatoren. In deze plafonds hoefden daardoor geen luiken te worden aangebracht, wat een kostenbesparing betekende. Brakel Atmos dacht mee over mogelijkheden voor latere uitbreiding van de installatie. Dit bespaart kosten in de toekomst en ontzorgt de klant. Daar heb ik veel waardering voor."

Het resultaat mag er zijn: "De architect vindt het schitterend; hij is er trots op en is blij dat de samenwerking zo goed is verlopen. Blij zijn ook de winkeliers. Er komen meer bezoekers en vanwege de prettige sfeer blijven ze langer. Daar was het natuurlijk om begonnen!"

Download het artikel

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika