Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Ny Nazareth Sneek

« Terug

Optimaliseren brandveiligheid en comfort gaan hand in hand

Woningstichting de Wieren tevreden over renovatie Ny Nazareth

Download het volledige artikel

Appartementencomplex Ny Nazareth in Sneek wordt bewoond door 55 plussers en dateert uit 1990. De rookluiken in het glazen dak en de gevels van het complex waren toe aan groot onderhoud. De eigenaar van het complex, Woningstichting de Wieren, vroeg de leverancier van de originele luiken om een offerte. Toen deze na diverse pogingen nog steeds geen duidelijk kostenplaatje kon presenteren, werd een offerte opgevraagd bij Brakel Atmos. Van het een kwam vervolgens het ander, vertelt Marcel Lemstra, projectleider bij De Wieren.

Van vervanging naar verbetering

De eerste offerte van Brakel Atmos had enkel betrekking op het vervangen van de rookluiken. Aan het verwijderen van de oude luiken bleek echter een kostbaar risico te zijn verbonden; het draadglas van het dak zou kapot kunnen gaan. Daarop werd besloten om het hele dak aan te pakken en diverse problemen in één keer op te lossen. "Er zat al wat breuk in het glas van de kap. Daarnaast hadden we last van condensvorming en lekkage, die in de winter gladheid op de bovenste galerij veroorzaakte. Dat had al geleid tot een valpartij."

Ook in het kader van klimaatbeheersing en brandveiligheid bestond behoefte aan een eigentijdse oplossing. "De oude gevelluiken werden nog met de hand bediend. Dat was de taak van de huismeester, maar bewoners die het te koud of te warm hadden, deden dat zelf. Dat is lastig als je 55 bewoners en dus 55 verschillende meningen hebt. De huismeester heeft nog wel slotjes op de luiken gezet, maar voor de brandveiligheid was dat natuurlijk geen goede oplossing."

Oude elementen glazen glazen dakconstructie benut

Waar mogelijk zijn bestaande structuren gehandhaafd: "De oorspronkelijke dakconstructie met de bijbehorende profielen was nog bruikbaar. De afdeklijsten en de beglazing hebben we wel laten vervangen." Het ondoorzichtige draadglas maakte plaats voor zonwerend, in de massa gekleurd, gelaagd glas. "De zon komt er nu beter doorheen."

Het rookafvoersysteem is aangepast aan de regelgeving van nu, doordat het is uitgebreid met geregelde luchttoevoer. De lamellenventilatoren met enkel glas in de gevel zijn vervangen door geïsoleerde Estra‘s: thermisch gescheiden kleppenlamellen die op basis van de temperatuur met perslucht in diverse groepen of compleet open gestuurd kunnen worden. De kleppenventilatoren op het dak zijn vervangen door Eura ventilatieluiken. "Het open en dicht sturen wordt automatisch geregeld. We kijken nu hoe dat gaat met de temperatuurinstellingen; als het nodig is, kunnen we daarin zelf aanpassingen aanbrengen."
De brandmeldcentrale stuurde de oude rookluiken al aan. "De oude regelkast is vervangen omdat deze lekte. De nieuwe regelkast is uitgebreider, hierdoor kunnen de dakluiken op een uitgebreide manier aangestuurd worden en is de temperatuur binnen beter te regelen."

Terugblik

Hoe is de eerste samenwerking met Brakel Atmos bevallen? Marcel Lemstra loopt de resultaten langs. "Het zonwerende gelaagde glas in combinatie met de ventilatie zorgt ervoor dat de warmteontwikkeling wordt vertraagd. We kunnen de ventilatie nu beter sturen en daardoor verbetert het comfort.
Aan de binnenkant is het complex vriendelijker geworden; het nieuwe dak maakt alles opener."
Ook belangrijk: "De renovatie was vóór 1 oktober gereed, zodat Woningstichting de Wieren nog profiteerde van de 6%-regeling."

Wat vinden de bewoners ervan? "Tijdens de uitvoeringsfase hebben we geen klachten gehad. De bewoners vinden het prettig dat ze nu vanuit het atrium naar de lucht kunnen kijken."
Tot slot: is de samenwerking voor herhaling vatbaar? "Brakel Atmos dacht goed mee; zowel in de adviesfase als de uitvoeringsfase was het contact erg goed. Als we ooit weer zo‘n project hebben, willen we Brakel Atmos zeker weer benaderen."

Download het volledige artikel

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika