Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Vervanging brandmeldinstallaties

« Terug

Complete aanpak: van inventarisatie tot en met afstemming met de brandweer

Download het volledige artikel

Veel gebouwen hebben brandmeldinstallaties die al zo‘n twintig jaar oud zijn. Deze installaties, uitgevoerd conform de toen geldende regelgeving (NEN 2535: 1986 en daarna NEN 2535:1996), zijn aan vervanging toe. De regelgeving is sindsdien gewijzigd, terwijl de gebruiksfuncties van het gebouw meestal ook zijn veranderd. Gebouweigenaren die aan de actuele eisen van wetgever en gebruikers willen voldoen, zien vaak op tegen het vervangingstraject. Brakel Atmos kan hun zorgen wegnemen. Met een complete aanpak: een advies op basis van fire safety engineering én overleg over de beste oplossing met de gebouweigenaar, brandweer/gemeente en verzekeraar.

Actuele wetgeving

NEN 2535 is nog steeds maatgevend voor het ontwerpen en aanleggen van brandmeldinstallaties. Vanaf 2002 is bovendien de (CCV) Regeling Brandmeldinstallaties 2002 van kracht. Conform deze regelgeving kunnen brandmeldinstallaties worden gecertificeerd. Daarvoor moet een gebruiker de brandmeldinstallatie goed beheren en onderhouden en moet er minimaal eens per jaar deskundig onderhoud gepleegd worden door een erkend branddetectiebedrijf. (De kwaliteitseisen hiervoor zijn vastgelegd in NEN 2654-1). In veel gevallen is certificering verplicht. Conform het Gebruiksbesluit is de gebouwgebruiker dan ook verantwoordelijk voor het goed functioneren van de brandmeldcentrale. Bij calamiteiten zal de gebouwgebruiker op zijn verantwoordelijkheid worden aangesproken. Geen geringe verantwoordelijkheid, want de brandmeldinstallatie vervult belangrijke functies: een brand in een vroeg stadium ontdekken en lokaliseren én het alarmeren van gebouwgebruikers en/of brandweer. Op deze manier wordt een snelle, effectieve bestrijding van de brand mogelijk en kunnen personen en omgeving veilig worden gesteld.

Ontzorgen met situatiegerichte aanpak

Brakel Atmos is gecertificeerd als erkend branddetectiebedrijf en onderscheidt zich door de speciale situatiegerichte aanpak in vervangingstrajecten. Een woonzorgcomplex vraagt namelijk een andere benadering dan een opslaghal of een productiebedrijf met (veel of juist weinig) werknemers. Brakel Atmos heeft ervaring met uiteenlopende situaties en is vertrouwd met de laatste technische ontwikkelingen in brandmelding en detectie.

Uit naam van de gebouweigenaar begeleidt Brakel Atmos vaak het gehele traject. Allereerst inspecteren de brandveiligheidsspecialisten van Brakel Atmos de situatie in het pand en beoordelen de gebruiksfunctie en de aanwezige brandmeldinstallatie en detectie. Vervolgens wordt een advies op maat uitgebracht, waarin zowel tijdig vluchten voor aanwezigen als het beperken van de schade aan het gebouw en het aanwezige materiaal wordt meegenomen. Namens de opdrachtgever kan Brakel Atmos het overleg voeren met de eisende partijen (brandweer, gemeente en verzekeraar) over de aanpassing dan wel vervanging van de installaties. Dit resulteert in een definitief eisenpakket dat door alle partijen wordt gedragen en dat voldoet aan de geldende regelgeving. Deze aanpak biedt alle partijen de gewenste zekerheid en neemt de opdrachtgever alle zorgen uit handen.

Download het volledige artikel

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika