Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Kids Playground Almere

« Terug

RWA installatie op basis van gelijkwaardigheid

Kinderparadijs krijgt volwassen brandveiligheidsconcept

Download hier het volledige artikel

Om naar hartenlust te kunnen spelen, hebben kinderen veel ruimte nodig. Dat is de gedachte achter de speelparadijzen van Kids Playground. De grote, hoge speelhallen vragen wel om specifieke brandveiligheidsoplossingen. Voor Almere, de jongste vestiging van Kids Playground, ontwikkelde Brakel Atmos een rookafvoerinstallatie op basis van gelijkwaardigheid. Ruud Sliepenbeek, eigenaar van Kids Playground Almere Apeldoorn en Delft, vertelt er meer over.

"Kids Playground onderscheidt zich van andere binnenspeeltuinen. Onze speelparadijzen zijn altijd groot; we situeren ze in gebouwen met een vloeroppervlak van minstens 2000 m². Ook zijn ze opvallend hoog. Wij geloven in dit concept. In de ruimtes vind je geen elektronisch speelgoed, zoals gameboys of PlayStations. Dat hebben kinderen thuis immers al. We geven ze een echte uitdaging, zodat ze zich urenlang ouderwets kunnen uitleven. Klimmen, klauteren, glijden en springen: kortom actief bezig zijn. Gewoon entertainment is daarbij ook belangrijk. Zo vinden er thema-activiteiten plaats en is er elk uur disco."

Veiligheid: verder dan de eisen

Veiligheid staat bij Kids Playground voorop. "Bij de bouw van de binnenspeeltuinen houden we daar uiteraard al rekening mee. De speelhallen zijn open, ruim en overzichtelijk van opzet; hetzelfde geldt voor het horecadeel. Wij willen geen wanden die de grote ruimte opdelen; dat past niet bij ons." Ook in het toegangsbeleid staat veiligheid steeds voorop. "Volgens de berekeningen mogen hier in Almere 800 mensen verblijven. Wij blijven daar ver onder. Wanneer alle zitplaatsen bezet zijn, laten wij geen mensen meer toe. Er zijn dan 600 mensen binnen." Waarom gaat Kids Playground verder dan de geldende veiligheidsnormen? "Je wil ook rustig kunnen slapen!"

Advies architect: Brakel Atmos

De brandveiligheidsoplossing voor Kids Playground Almere mocht geen afbreuk doen aan het open karakter van het speelparadijs. "Het was al snel duidelijk dat het een RWA installatie op basis van gelijkwaardigheid zou worden. Onze architect, Tichelaar architecten, had goede ervaringen met Brakel Atmos. Daarom zijn we in eerste instantie met Brakel Atmos gaan praten; samen hebben we op een prettige manier naar oplossingsmogelijkheden gezocht. Met het oog op het financiële plaatje hebben we ook met andere bedrijven contact gehad. We hebben echter gekozen voor Brakel Atmos, onder meer vanwege de goede begeleiding in het voortraject waarin we gezamenlijk geïnvesteerd hebben."

Uitvoering en onderhoud: praktisch en flexibel

Over de uitvoering van de oplossing is Sliepenbeek eveneens te spreken. "De mensen van Brakel Atmos hebben een flexibele, praktische aanpak. De brandmeldinstallatie die de RWA installatie aanstuurt, is gecertificeerd met doormelding naar de brandweer. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat een en ander goed ingesteld en getest wordt. Daar hoort bij dat ons personeel goed geïnstrueerd wordt, zodat onze mensen weten hoe zij moeten handelen in geval van brand. Ook dat is prima opgepakt."

Sliepenbeek blijft de vinger aan de pols houden. "Volgens de wet moet je één ontruimingsoefening per jaar houden. Wij hebben echter veel vaker oefeningen, met en zonder de brandweer. Aan elk personeelslid is een ontruimingstaak toegewezen. Tijdens een oefening begint elke medewerker zijn/haar deel van de ruimte van boven naar beneden te ontruimen. Daarnaast controleren we de speeltoestellen dagelijks. We willen er zeker van zijn dat alles is zoals het hoort. Op het gebied van veiligheid nemen we geen enkel risico; we hebben immers kinderen binnen!"


RWA-installatie op basis van gelijkwaardigheid
Kids Playground Almere heeft een vloeroppervlakte van 2165 m² en een maximale hoogte van 9 meter. Een natuurlijke brandveiligheidsoplossing was hier niet mogelijk, onder meer vanwege de beperkte luchttoevoermogelijkheden in combinatie met de aanwezige vuurlast. Daarom is gekozen voor een rookafvoerinstallatie op basis van gelijkwaardigheid. Vijf gevelventilatoren met een doorsnede van ruim één meter zullen bij brand rook en warmte afvoeren. Achter deze ventilatoren bevinden zich natuurlijke Eura kleppenventilatoren waarvan de kleppen in geval van brand worden open gestuurd. Luchttoevoer vindt plaats via de toevoerdeuren. Aansturing vindt plaats via een brandmeldinstallatie met volledige bewaking en doormelding naar de brandweer.

De gevelventilatoren bevinden zich ter hoogte van klimtoestellen in de ruimte. Via de vijf grote gaten zou onder normale omstandigheden te veel koude lucht (koudeval) en regen (inslag) binnenkomen. Met de plaatsing van de Eura kleppenventilatoren wordt dit voorkomen en blijft een prettig binnenklimaat gewaarborgd.

Download hier het volledige artikel

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika