Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Decoratelier kiest bij renovatie voor energiezuinige BrakelģOptima ventilator

« Terug

Duurzaamste ventilator voor rookafvoer en natuurlijke ventilatie

Download het artikel

In de Bijlmer te Amsterdam staat het Decoratelier van de Nederlandse Opera. Omdat het dak van het gebouw dringend aan renovatie toe was, werd een toekomstgerichte oplossing gezocht. Vanwege de gelijkwaardigheidseis die de brandweer stelde, moesten de oude Brakel rookluiken worden vervangen. En aangezien in het gebouw waardevolle decorstukken worden vervaardigd en bewaard, moest condensvorming absoluut worden uitgesloten. Brakel Atmos adviseerde daarom toepassing van de Brakel®Optima: de meest duurzame, thermisch gescheiden kleppenventilator.

Het Decoratelier had erg groene ambities voor de renovatie, vertelt Rolf Hauser, beheerder van het Decoratelier. "Wegens geldgebrek hebben we helaas concessies moeten doen, maar verbetering van de isolatie is overeind gebleven. De hoeveelheid energie die nodig is om het hele gebouw te verwarmen, is aanzienlijk verlaagd."

Rookluiken zonder condensatie

"We werden erop gewezen dat de rookluiken bij de renovatie het koudste punt van het dak en daarmee een bron van condensatie dreigden te worden. Dat kunnen we absoluut niet gebruiken, want hier ligt cultureel erfgoed opgeslagen. Het betreft decorstukken die gemaakt zijn met beroemde kunstenaars en die bewaren we wanneer de producties afgelopen zijn. Ter voorkoming van condensatie adviseerde Brakel Atmos de Brakel®Optima toe te passen. Dit nieuwe type rookluik is energiezuinig en kan de isolatiewaarde aan."

Montage en onderhoud

Kiezen voor het nieuwe rookluik had nóg een voordeel: nieuwe bouwkundige voorzieningen hoefden niet te worden getroffen. "Brakel Atmos benutte de openingen die al in het dak zaten zodat ze gewoon uitgewisseld konden worden. Daarnaast heeft Brakel Atmos de leidingen op - in plaats van onder - het dak laten lopen. Daardoor kan het onderhoud bovendaks uitgevoerd worden, waarbij de werkprocessen in het gebouw dan niet worden verstoord. Dat is prettig."

Dagelijkse ventilatie en daglicht

Het Decoratelier gebruikt de rookluiken ook voor dagelijkse ventilatie. "We moeten daar nog onze weg in vinden, omdat ze gegroepeerd worden open gestuurd. Maar op warme dagen is dat zeker prettig."

In de ruimtes waar decorstukken worden opgeslagen, wordt daglicht slechts mondjesmaat toegelaten. Daarentegen zijn er ook werkruimten waar daglichttoetreding juist gewenst is. "De schildersafdeling bijvoorbeeld, waar onze mensen de kleuren goed moet kunnen zien. In deze ruimten zijn de nieuwe rookluiken dan ook met glazen kleppen uitgevoerd."

Mooi gebouw

Het gerenoveerde gebouw betekent een enorme stap vooruit, vindt Hauser. "We zijn er blij mee. En wat de rookluiken betreft: we hebben zo‘n 28 jaar weinig zorgen gehad over de oude systemen van Brakel Atmos, en dat verwachten we ook van de nieuwe systemen."

Download het volledige artikel

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika