Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Vixia vindt adequate oplossing natuurlijke ventilatie

« Terug

Onderbouwd advies met simulatiemodel Brakel Atmos

Download hier het volledige artikel

Mensontwikkelbedrijf Vixia verhuisde in 2005 naar een groot pand aan de Millenerweg 2 te Sittard. Een gezonde, goed geventileerde werkomgeving bleek er lastiger te realiseren dan verwacht. Nu is het echter toch gelukt. Jo Donners, hoofd Facilitaire Zaken van Vixia, licht toe hoe samen met Brakel Atmos de oplossing werd gevonden.

Vixia is actief binnen de sociale werkvoorziening. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden door Vixia onder meer opgeleid en begeleid. Uitgangspunt is om medewerkers na hun opleiding te detacheren. Een deel van de medewerkers blijft ‘beschut werkzaam‘ in een van de productiehallen van Vixia. "Het pand Millenerweg 2 beslaat 16.000 m2; de hallen zijn elk 8.000 m2. Toen we hier kwamen, hebben we het pand grotendeels laten strippen en vernieuwen. Alleen de staalconstructie en het dak met de kunststof lichtstraten (3000 m2), die relatief nieuw waren, hebben we laten zitten."

Te warm

Alhoewel het pand aan de eisen van het Bouwbesluit en aan de arbo eisen voldeed, bleek na enkele warme zomers dat het erg warm werd in de productiehallen. De oorzaak: te veel binnentredend zonlicht en te weinig natuurlijke ventilatie. De warmte bleef onder het dak hangen en lag als een deken over de hallen. "We vroegen advies aan onafhankelijk adviesbureau Cauberg Huygen, dat vervolgens een onderzoek heeft uitgevoerd. De belangrijkste conclusie was dat de luchtsnelheid op de werkplekken minder dan 0,1 meter per seconde bedroeg. Bovendien was er geen sprake van luchtverplaatsing en dat alleen al geeft een warm gevoel."

Tijdens de onderzoeksperiode van 5 weken werden regelmatig temperaturen van 26 tot 30°C gemeten, terwijl de grenstemperatuur voor zomercomfort 25°C bedraagt. Deze overschrijdingen werden in meer dan 100 uur waargenomen. Zodra zulke overschrijdingen meer dan 5% van de zogenaamde ‘gebruikstijd‘ in beslag nemen, moet je als organisatie actie ondernemen.

Natuurlijke ventilatie

Vixia wilde de situatie uiteraard verbeteren. Volledig opvolgen van het advies van Cauberg Huygen was financieel echter niet haalbaar. "In plaats daarvan zochten we een oplossing voor het gedeelte van de hal waar de meeste mensen werkzaam waren. Ten behoeve van natuurlijke ventilatie hebben we Brakel Atmos kleppenroosters laten aanbrengen: acht in het dak en twee in de gevel . Dit is een kwart van de aanbevelingen van het adviesbureau. Tevens besloten we de kunststof lichtstraten voortaan jaarlijks te laten voorzien van een uv-werende kalklaag.

Luchtcirculatie op basis van thermiek moest zorgen voor de afvoer van warme binnenlucht en de toevoer van koudere, verse lucht. "In warme periodes zetten we de roosters ‘s avonds open. Door deze nachtkoeling was de temperatuur ‘s morgens aangenamer. In de praktijk bleek deze oplossing echter niet afdoende omdat inmiddels ook een stuk herhuisvesting plaats had gevonden in de productiehal".

Klachten bij mechanische ventilatie

De temperatuur steeg in de hal nog steeds tot onaangename hoogten. "We hadden nog axiaal ventilatoren staan; die we ingezet hebben. Daarnaast hebben we overwogen om een enorme afzuiginstallatie uit een van onze andere panden in te zetten. Na een berekening bleek dat dit zowel energetisch als ook investeringstechnisch – de installatie moest immers aangepast worden - geen goede optie was".
Deze geforceerde ventilatie bleek niet effectief. "Mensen klaagden erover. Zij die dicht bij axiaalventilatoren stonden, vonden het ‘rotdingen‘. Wie verder weg stond, voelde geen verbetering. Bij de weegschalen voor het productiewerk deden zich zelfs afwijkingen voor.

Energiezuinige én praktische oplossing

Jo Donners nodigde Brakel Atmos opnieuw uit; er moest een definitieve ventilatieoplossing komen. Met behulp van het eigen simulatiemodel vergeleek Brakel Atmos verschillende oplossingen met elkaar. Bij elke oplossing werd aangegeven in hoeverre die het welbevinden van werknemers zou beïnvloeden.

"Uit kostenoverwegingen hebben we uiteindelijk niet de meest optimale oplossing gekozen. Maar we hebben nu wel een praktische oplossing die borg staat voor een goed binnenklimaat. Belangrijk pluspunt is bovendien dat het systeem geen elektriciteit gebruikt, maar uitsluitend op thermiek werkt."

De gekozen oplossing betekent een uitbreiding van het aanwezige systeem. Vixia heeft nu zestien kleppenroosters in het dak en zes in de gevel. Afhankelijk van buitentemperatuur, wind en regen worden de roosters proportioneel voor 1/3, 2/3 of helemaal automatisch open gestuurd. Hiermee is een goede doorstroming gewaarborgd, terwijl tocht wordt voorkomen. "Onze medewerkers reageren positief. Ze merken dat er veel meer doorstroming van frisse lucht is op de werkplek."

Betrouwbare partij met goed advies

Jo Donners heeft Brakel Atmos in de afgelopen jaren goed leren kennen. "Het bedrijf weet wat er speelt, geeft een goed advies en komt met een praktijkgerichte oplossing. Vergelijk het met auto‘s: we konden ons geen Mercedes veroorloven, maar we hebben nu wel een hoogwaardige middenklasser waarmee we goed uit de voeten kunnen. Brakel Atmos heeft ons vertrouwen nooit geschonden, daarom hebben we voor Brakel Atmos gekozen!"

Download hier het volledige artikel in PDF

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika