Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Daglicht als bouwsteen voor architectuur

« Terug

‘Tuinder heeft meer aandacht voor plantjes dan bouwer voor mensen!‘


Download hier het artikel

Haal daglicht het gebouw in, zodat mensen zich prettig voelen, gezond blijven en optimaal presteren. Met deze boodschap richt de in 2004 opgerichte Stichting Living Daylights zich tot de bouwwereld. Oprichter Atto Harsta: "Veel gebouwen zijn ontworpen volgens de minimum Bouwbesluit eisen; je gaat er nét niet dood. Een tuinder benadert het heel anders. Bij een nieuwe kas telt maar één ding: wat is het beste voor een optimale ontwikkeling van de plantjes?"

Minder licht, minder rendement

Harsta vervolgt: "Tuinders weten al lang dat 1% minder daglicht nadelig is voor de plantengroei (= ook 1% minder omzet). Maar een directeur van een school of zorginstelling hoor ik nooit zeggen dat de leerprestaties of het genezingsproces achteruitgaan door minder licht. Terwijl het wél zo is!"
Ontwerpers moeten uitgaan van de primaire functie van een gebouw: beschutting bieden en ervoor zorgen dat de mens optimaal functioneert. "Je bekijkt hoeveel daglicht en frisse lucht de mens hiervoor nodig heeft."

Onderwijs en regelgeving schieten tekort

Waarom wordt zó weinig vanuit de mens ontworpen? "Bouwopleidingen leren je niets over mensen. Onze verouderde bouwregelgeving houdt er bovendien geen rekening mee dat mensen tegenwoordig 90-95% van de tijd binnen werken. En dat terwijl een gebouw de gezondheid van mensen voor 20-25% beïnvloedt!" Veel beleggers en projectontwikkelaars houden zich slechts aan het minimumpakket dat het Bouwbesluit voorschrijft. "Net genoeg om niet dood te gaan!" Gevolg: zulke gebouwen blijven leegstaan, want er is keuze genoeg.

Kentering rol eindgebruikers

Er is echter een kentering gaande. "Eindgebruikers hechten een steeds groter belang aan gezond leven en gezond ouder worden en gaan meer en meer eisen." Harsta geeft voorbeelden van nieuwe ontwikkelingen.
Winkelcentra
"Mensen kijken minder naar de locatie en het winkelaanbod; sfeer en comfort vinden ze tegenwoordig belangrijker. Voor een prettig winkelcentrum willen ze best wat verder rijden."
Ziekenhuizen
"Het is bewezen dat patiënten sneller genezen bij daglicht en groen. Daarom staat de ‘healing environment‘ steeds vaker centraal bij de bouw van nieuwe ziekenhuizen."
Scholen
"In een prettig binnenklimaat verbeteren de leerprestaties met 11-18%. De vorige Rijksbouwmeester heeft scholen dringend geadviseerd om hier werk van te maken."
Industrie
"Daglicht is relatief gemakkelijk te integreren, zeker in eenlaags gebouwen met een enorm dak. Licht van boven heeft drie keer meer rendement dan licht van de zijkant! Met lichtstraten of lichtkoepels zijn mooie, egaal verlichte ruimtes te realiseren waar het prettig en veilig werken is."

Anders kijken naar kosten en baten

Harsta besluit: "Er is nóg een verandering nodig. Bij de totstandkoming van een gebouw moet anders worden gerekend. Niet alleen kijken naar de bouwkosten, maar ook naar de opbrengsten in termen van energieverbruik, gezondheid en bijvoorbeeld productiviteit. Daar komt nog bij dat een goed (duurzaam en gezond) gebouw een hogere eindwaarde heeft: het is beter verkoopbaar."

Download hier het artikel in PDF

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika