Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Brandscherm biedt zekerheid en flexibiliteit AFAS Circustheater

« Terug

Onzichtbare compartimentering

Veiligheid mensen en continuïteit boven alles bij AFAS Circustheater Scheveningen!

Download het volledige artikel in PDF

In de 100 jaar oude theaterzaal van het Circustheater genieten ruim 1.800 bezoekers avond aan avond onbezorgd van voorstellingen als Wicked en Sister Act. "Onze gasten betalen een goede prijs voor de kaartjes dus wij moeten ervoor zorgen dat alles op rolletjes verloopt, zowel vóór als achter de schermen. Het waarborgen van de brandveiligheid is daarvan één aspect. Zo moet te allen tijde worden voorkomen dat brand vanuit de zaal overslaat op het podium en vice versa." Hiervoor verving Brakel Atmos onlangs de oude statische brandscheiding door een 60 minuten brandwerend oprolbaar brandscherm.

"Ons devies is ‘the show must go on‘, wat er ook gebeurt. Er staan te veel (economische) belangen op het spel. Mensen hebben kaartjes gekocht en acteurs staan klaar om te spelen. Een brandscheiding tussen het toneel en de zaal moet bijvoorbeeld voorkomen dat een brand in de zaal overslaat naar het podium. Door zo‘n overslaande brand zouden decorstukken – en daarmee opvoeringen – in gevaar komen. Hierbij moet vermeld worden dat de veiligheid van onze bezoekers en acteurs natuurlijk altijd prioriteit no. 1 is", vertelt Ferry Lemmers, facilitymanager bij het Circustheater.

Oude scherm: groot en bewerkelijk

"Het oude scherm dateerde uit 1962; het was statisch, groot en log. Het scherm woog 5.000 kg en moest met behulp van contragewichten worden neergelaten als er geen voorstellingen waren. De brandscheiding moest geüpdatet worden. Ik ben gaan kijken of er inmiddels andere systemen verkrijgbaar zijn. Op luchthavens en in andere grote gebouwen worden immers ook mooie ‘rolgordijnen‘ gebruikt om brandcompartimentering te realiseren. De brandweer verwees ons naar Brakel Atmos."

Bouwkundige situatie bij iedere show anders

"Brakel Atmos heeft goed naar ons geluisterd en zich ingeleefd in de wereld van het theater. Normaal gesproken plaats je brandveiligheidsvoorzieningen en onderhoudt ze, klaar. In het theater kan dit per show verschillen. Het toneel kan de ene keer 10 cm hoger en de volgende keer 30 cm lager zijn. Dit moet vooraf ingecalculeerd worden, want de brandscheiding moet altijd tot aan de grond lopen."

Groot oprolbaar brandscherm: onzichtbaar én slank

"We hebben gekozen voor een erg groot scherm, dat 14 meter breed en 8 meter hoog is. Brakel Atmos heeft hiervoor het nodige huiswerk verricht. In tegenstelling tot de oude constructie met een diepte van 1 meter, is de bak van de huidige constructie slechts 40 cm diep. De grote motor onder het podium hebben we ook niet meer nodig. Dat levert 2 m² extra opslagruimte op, een mooi bijkomend voordeel."

Altijd zicht op podium en onzichtbaar op het podium

"Groot voordeel van het weggewerkte brandscherm is verder dat het podium bij evenementen, congressen en vergaderingen overdag gewoon volledig zichtbaar is. Vroeger zag men een lelijk ‘golfplaten‘ brandscherm. Nu komt het scherm alleen naar beneden als het voor onderhoud wordt getest of in geval van brand. Op het podium zie je het brandscherm niet. De bak is, zoals alles op het toneel, zwart en dus niet zichtbaar voor het publiek in de zaal."

Montage tussen op- en afbouw shows

"Alle werkzaamheden moesten tussen het op- en afbouwen van shows worden uitgevoerd. Dat betekende soms onmogelijk krappe montagetijden. Voor het afbreken van het oude scherm en het plaatsen van het nieuwe brandscherm had Brakel Atmos anderhalve dag ter beschikking. Ondertussen ging het af- en aanvoeren van de decors gewoon door. Een kwestie van goede communicatie en lange werkdagen. Een strakke planning is voor ons theatermensen natuurlijk niet vreemd. Daarom is het prettig dat partijen zoals Brakel Atmos daarin meedenken!"

Download het artikel

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika