Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Bavaria maakt werk van mvo en prettig binnenklimaat

« Terug

Natuurlijke ventilatie heeft voorkeur

Moderne combinatie van natuurlijke ventilatie en RWA installatie

Download hier het volledige artikel in PDF

Sinds 1719 brouwt de familie Swinkels Bavaria bier in Lieshout. Daarmee is het bedrijf de oudste onafhankelijke bierbrouwer van Nederland. De oudste én misschien wel de modernste. Want Bavaria is uitgegroeid tot een wereldspeler die 65% van zijn productie exporteert naar ruim 120 landen. Bovendien was het de eerste brouwerij ter wereld die werd gecertificeerd volgens ISO 26000, dé standaard voor duurzaam ondernemen. Fabienne van Thiel-Swinkels, architect en manager bouwbureau, licht toe waarom Bavaria zoveel waarde hecht aan brandveiligheid, een prettig werkklimaat en mvo (maatschappelijk verantwoord ondernemen).

"We nemen verantwoordelijkheid voor het milieu en voor de mensen die in de omgeving van de brouwerij wonen. We zuiveren bijvoorbeeld ons eigen water en brengen dat terug op het oppervlaktewater. Ook wekken wij onze eigen energie op met warmtekrachtkoppeling. Mvo is van invloed op de wijze waarop we brouwen. Bovendien screenen we onze leveranciers op hun mvo-inspanningen."
Verantwoordelijkheid nemen voor de eigen medewerkers hoort daar gewoon bij: "We willen een gezonde werkplek creëren voor onze mensen met de juiste temperatuur, zonder tocht én met daglicht en uitzicht. Dit komt het functioneren van mensen ten goede. "

Frisse kijk op klimaatbeheersing

Bavaria‘s productie vindt grotendeels plaats in Lieshout. De uitbreiding van de bottelarij door middel van een nieuw palletiseercentrum waren aanleiding om de rookafvoersystemen (RWA) en de ventilatiesystemen tegen het licht te houden. "In de loop der jaren is alsmaar uitgebreid en aangebouwd. Sommige RWA-systemen en ventilatiesystemen raken verouderd. Dit was het moment om ons af te vragen: moeten we systemen één-op-één vervangen of een verbeterslag maken?"

Onderzoek: conditionering of natuurlijke ventilatie?

De gebouwen zijn steeds groter geworden. "Daardoor is het moeilijker om lucht diep in de gebouwen te krijgen. Bovendien is het aantal machines toegenomen, waardoor er steeds meer warmte wordt geproduceerd. Dat betekent weer dat de vraag naar ventilatie en koeling is toegenomen."
Bavaria nodigde partijen uit om de situatie te onderzoeken. "Met Brakel Atmos hebben we natuurlijke ventilatie onder de loep genomen; met een andere partij bekeken we luchtconditionering." Natuurlijke ventilatie heeft in principe de voorkeur, legt Van Thiel-Swinkels uit: "Met natuurlijke ventilatie blijft een gebouw schoner en heb je minder onderhoud. En omdat je gebruikmaakt van thermiek, heb je minder energie nodig. Daar zijn wij natuurlijk voorstander van. Alleen was het de vraag of er genoeg geveloppervlakte is om voldoende lucht te kunnen toevoeren én deze lucht ver genoeg in het gebouw te krijgen. Om die vraag te beantwoorden, heeft Brakel Atmos simulaties uitgevoerd."

Simulatiemodellen

Brakel Atmos maakte simulatiemodellen voor het eerste deel van de bottelarij en de nieuwe palletiseerhal. Uitkomst: natuurlijke ventilatie is mogelijk. "Uiteraard zijn bij de simulatiemodellen aannames gemaakt. De resultaten waren echter zodanig dat we weer voor toepassing van natuurlijke ventilatie hebben gekozen."
De natuurlijke ventilatie is aangesloten op een regelsysteem dat op basis van factoren als binnen- en buitentemperatuur, wind en neerslag bepaalt welke ventilatieroosters open of dicht gestuurd moeten worden. Het zorgt voor een beter/aangenamer binnenklimaat zonder tocht."

Brandveiligheid: veiligheid mensen, bedrijfszekerheid en binnenaanval

Bavaria stelde ook hoge eisen aan de nieuwe brandveiligheidsinstallatie. "De wettelijke eisen ten aanzien van brandveiligheid zijn erop gericht dat mensen het gebouw veilig kunnen verlaten. Wij kijken echter ook naar de bedrijfszekerheid. De brandweer moet naar binnen kunnen gaan om de brand te bestrijden. De brand moet beheersbaar blijven en mag niet overslaan naar andere ruimten of gebouwen. Snelle detectie is hierbij heel belangrijk. Hoe eerder een brand wordt ontdekt, hoe kleiner hij blijft en hoe eenvoudiger hij te blussen is."

RWA-installatie

Brakel Atmos engineerde en realiseerde de rook- en warmteafvoerinstallaties in het nieuwe palletiseercentrum en de uitbreiding van de bottelarij. Ze bestaan uit Eura kleppenventilatoren in het dak voor rook- en warmteafvoer en Estra gevelroosters voor luchttoevoer. "De onderste kleppenroosters zorgen voor de luchttoevoer voor de RWA installatie. De hoger geplaatste kleppenroosters zorgen voor een betere ventilatie bovenin het gebouw en daarnaast komt extra natuurlijk daglicht naar binnen.. Alle kleppen, zijn uitgevoerd in glas, waardoor er uitzicht is en er steeds licht binnenkomt." De RWA-installatie wordt tevens ingezet voor dagelijkse ventilatie.

Brandschermen en rookschermen

"Ter voorkoming van brandoverslag zijn beweegbare brandschermen, die alleen in geval van brand sluiten, toegepast tussen de verschillende bedrijfsruimtes", vult Henny Nabuurs, Bouwkundig Projectleider & Onderhoudscoördinator bij Bavaria, aan. "In de palletiseerhal bevindt zich een rookscherm in het plafond voor compartimentering van opstijgende rook die wel gewoon zichtbaar is." Uiteraard moeten brandveiligheidssystemen naar behoren werken. "Ze worden daarom elk jaar getest op sluiten en zorgvuldig onderhouden."

Fijne, veilige werkplek bevordert functioneren

Fabienne van Thiel-Swinkels vindt de nieuwe brandveiligheids- en ventilatiesystemen een aanwinst. "Voor mensen in de productie geldt hetzelfde als voor mensen op kantoor: het is belangrijk dat er daglicht binnenkomt en dat het klimaat goed is Wij zijn ervan overtuigd: door contact met buiten voelen mensen zich prettiger en kunnen ze beter functioneren!"

Download hier het volledige artikel

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika