Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Brandveilig, comfortabel ondergronds atrium GeoFort Herwijnen

« Terug

Brakel Atmos realiseert RWA installatie en glasconstructies

Ruimtelijke, transparante beleving tussen het zand

Download hier het volledige artikel in PDF

GeoFort is een educatieve attractie op een spannend fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie op het gebied van cartografie en navigatie. Op GeoFort maakt de bezoeker kennis met oude en nieuwe geotechnieken in de GeoExperience, het ‘intelligent‘ doolhof en de Vleermuisspeurtuin. Ook is er op GeoFort het 3D Café en zijn er verschillende vergaderzalen. Brakel Atmos realiseerde de daglichttoetreding, de rook- en warmteafvoer en de natuurijke ventilatie van het atrium van het oude fort dat aan weerzijden in het zand ligt.

Glazen dak en glasgevel: zo slank mogelijk

Uitgangpunt bij de engineering van het glazen dak en de glasgevel van het atrium was dat deze zo slank mogelijk uitgevoerd moesten worden.

Aluminium spanten en knikverkorters


De R&D van Brakel Atmos engineerde daarom een glazen dak met vrijdragende constructie en aluminium knikverkorters. De spanten hebben het uiterlijk van ouderwetse staalspanten maar zijn vervaardigd uit lichtgewicht, duurzaam aluminium. Er zijn aluminium knikverkorters aangebracht om te voorkomen dat de spanten bij windzuiging knikken. Dit maakte het mogelijk de spanten en de aluminium glasroeden op een slanke, esthetische manier in elkaar te integreren.

Gevelruiten steunen op gordingen


Om dezelfde redenen is ervoor gekozen de beglazing van de gevels niet te laten hangen aan het dak. Hierdoor zouden de spanten namelijk ‘dikker‘ moeten worden uitgevoerd. De glazen ruiten steunen daarom nu op de gordingen.
De gevel bestaat uit achterliggende staalconstructie die Brakel Atmos heeft voorzien van een puntgehouden beglazingssysteem. Hierin zijn grote ruiten met een afmeting van 1,20 x 3 meter geïntegreerd. Brakel Atmos realiseerde eveneens de taatsdeurpui in de gevel.

Brandveiligheid: veilige ontvluchting met RWA installatie

Om de ontvluchting van de aanwezigen via het (glasoverkapte) atrium gedurende langere tijd te waarborgen, is er een gecertificeerde RWA-installatie (rook- en warmteafvoer installatie) in het atrium toegepast. Daarnaast biedt de RWA installatie de mogelijkheid voor de brandweer om een offensieve binneninzet (binnenaanval) te plegen.
De RWA installatie bestaat uit pneumatisch bediende (brand)uitzetramen type Ventria, geïntegreerd in de glasconstructie. De ramen dienen voor de afvoer van rook en warmte als gevolg van een brand. De luchttoevoer wordt gerealiseerd door middel van elektrisch gestuurde deuren. De RWA installatie is gekoppeld met een automatische brandmeldinstallatie, die bij rookdetectie een signaal geeft aan de regelkast van de RWA installatie.

Prettig binnenklimaat met natuurlijke ventilatie

De RWA installatie doet eveneens dienst als natuurlijk ventilatiesysteem. Op basis van natuurlijke thermiek wordt warme lucht via het dak afgevoerd. Ventilatieramen worden op basis van ruimtetemperatuur, neerslag en windsnelheid (open)gestuurd.

Download hier het volledige artikel

Delen:


Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika