Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Atmos
Taal
Menu

Kunstencentrum Vooruit

« Terug

Kunstencentrum Vooruit
BelgiŽ, Gent

Het toenmalig Feestlokaal van Vooruit werd gebouwd tussen 1911 en 1913 om de arbeiders van de stad de mogelijkheid te bieden om tegen democratische prijzen van eten, drinken en cultuur te genieten. De realisatie van het gebouw viel samen met de Wereldtentoonstelling te Gent van 1913. Maar de deadline van 1913 werd niet gehaald. Enkel het café kon toen opengaan. Een jaar later moest de feestelijke opening plaatsmaken voor WOI.

Na de Tweede Wereldoorlog verloederde het gebouw tot in 1982 de aanzet werd gegeven naar de restauratie en zijn huidige vorm als kunstencentrum. In de jaren ‘90 startten de grondige restauratiewerkzaamheden die in 2000 gefinaliseerd werden met de Monumentenprijs als kroon op het werk.

Brakel Aero update brandveiligheid
In 2013 werd werk gemaakt om het COOP gebouw van Feestlokaal De Vooruit te renoveren en uit te breiden. In samenwerking met DIAL Architecten was het voor Brakel Aero de uitdaging om de systemen voor brandveiligheid te integreren zonder ook maar enigszins afbreuk te plegen aan deze historische en architecturale parel.

Voorafgaande brandveiligheidsstudie heeft gezorgd voor een degelijke en veilige oplossing voor de medewerkers en bezoekers van het kunstencentrum. Tevens heeft de studie perfect geanticipeerd op mogelijke obstakels tijdens de uitvoering.

Compartimentering
In het gebouw zitten drie lagen met een centrale opening. Een beetje vergelijkbaar met een centrale trappenhal die als atrium beschouwd wordt. Hierbij moeten rookschermen ervoor zorgen dat in geval van brand de rook gekanaliseerd wordt en op de meest efficiënte manier uit het gebouw kan ontsnappen. Dit natuurlijk rekening houdend met een veilige mogelijkheid tot evacuatie van mensen en ook als ondersteuning bij de interventie van de brandweer. Afhankelijk van het niveau waar er brand uitbreekt wordt er een bepaald scenario geactiveerd.

Rookgordijnen en rookluiken werden aldus netjes geïntegreerd op de verdieping waar er een uitbreiding van bureaus en vergaderzalen is. Rookluiken werden mooi verwerkt in een patio. Een lichtstraat met opengaande delen doet naast de obligate rookafvoer dienst als ventilatie mogelijkheid (free cooling!).

De installatie met inbegrip van wiskundige berekeningen, sturingen, de verschillende scenario‘s en montage is nadien door een onafhankelijk keuringsbureau gekeurd en goed bevonden.

Langere levensduur van de systemen door onderhoudcontract
Dit project is door Brakel Aero begeleid van in de ontwerpfase tot aan de oplevering. Maar daar houdt het niet op. Ook het jaarlijkse onderhoud met bijhorende controle van de goede werking van de installaties volgens de verschillende scenario‘s wordt door ons ter harte genomen.

Kenmerken

  • Specialismes: Ventilatie, Brandveiligheid, Onderhoud, Renovatie
  • Sectoren: Publiek / kantoor / recreatie
  • Productgroep: Lamellenventilatoren, Compartimentering
Delen:
Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika